Onderzoek naar lichthinder van ’Vuurtoren aan de Zijl’ in Leiderdorp

Torenflat Aan de Zijl in Leiderdorp veroorzaakt volgens omwonenden lichthinder.© Foto Hielco Kuipers

Aad Rietveld
Leiderdorp

De Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde gaat onderzoek doen naar de lichthinder van torenflat Aan de Zijl aan de Leidsedreef in Leiderdorp. Overleg tussen de gemeente en beheerder Van ’t Hof Rijnland over vermindering van die hinder heeft tot niets geleid.

Raadslid Geert Schipaanboord van CU/SGP doopte de 73 meter hoge flat op de grens van Leiden en Leiderdorp eind vorig jaar ’Vuurtoren aan de Zijl’. Bewoners van omliggende wijken, meldde hij in schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders, hadden geklaagd over de grote hoeveelheid licht die de flat verspreidt als de avond valt. Vooral in de wijken Driegatenbrug, Leyhof en Buitenhof-West zouden mensen daar last van hebben.

Het was voor de gemeente aanleiding om in gesprek te gaan met Van ’t Hof Rijnland Vastgoedmanagement over mogelijkheden om de galerijverlichting te beperken. Volgens de beheerder van de torenflat is er echter niets aan te doen.

Al voor de oplevering van de flat is de hoeveelheid licht op de galerijen ’maximaal verminderd’, aldus Van ’t Hof. Vervanging van de led-lampen door minder felle exemplaren zou ’niet haalbaar’ zijn. De verlichting helemaal uitschakelen, en met bewegingssensoren alleen laten aangaan als iemand de galerij op komt, kan ook niet. De galerijlampen zijn ’noodverlichting’ en die moet altijd aan zijn.

Omdat het gesprek niets opleverde, hebben Van ’t Hof en de gemeente Leiderdorp besloten de NSVV in te schakelen. Die moet een onafhankelijke partij inschakelen die gaat onderzoeken of de huidige lichtsterker aanvaardbaar is volgens de ’richtlijn lichthinder’ en, als dat niet zo is, wat er dan aan te doen is.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.