Goud in het alpineskiën en ijshockey met een oranje randje. Top-5 van ’verre verwanten’: van Nils van der Poel tot Eric Staal

De Zweed met Nederlandse roots Nils van der Poel was de grote plaaggeest van Patrick Roest, die hij in Peking zowel op de 5.000 als de 10.000 meter naar het zilver verwees.© Foto AP/Ashley Landis

Robert Toret

Zo nu en dan duikt er in Peking eentje op: een buitenlandse olympiër met een wel erg ’Hollandse’ achternaam, die dan uitkomt voor pak ’m beet Canada, Zweden, Oostenrijk of de VS. Een top vijf ’verre verwanten’:

Tyson Langelaar

Echt van zich spreken deed deze Canadese schaatser niet op de 1.500 meter in Peking. Op het koningsnummer eindigde Langelaar in het achterveld, op ruim vierenhalf seconden van winnaar Kjeld Nuis. Ook reed hij in de ploegenachtervolging de gewonnen strijd om de vijfde plek tegen Zuid-Korea, aan de zijde van Ted-Jan Bloemen. Anders dan ’Tee-Jay’ is Langelaar (23) een échte Canadees. Hij werd geboren in Winnipeg, als kleinzoon van een Nederlandse immigrant, waarvan er in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw vele tienduizenden in Canada opdoken.

(Tekst gaat onder de foto verder)

Tyson Langelaar.© Foto AP/Ashley Landis

Nils van der Poel

Ja, die hadden we er best bij kunnen hebben. De lange afstanden bij het schaatsen zijn normaliter een kolfje naar de hand van de Nederlanders, maar dit olympisch toernooi stond er op de 5.000 en 10.000 meter geen maat op Nils van der Poel. Een Zweed met een wel erg Hollandse achternaam, het maakt het nog eens extra pijnlijk. Van der Poel (25), geen familie van Mathieu overigens, werd geboren in Trollhättan. Opa Leo emigreerde in 1953 van Nederland naar Zweden om bij een scheepswerf te gaan werken. Een schrale troost: zijn kleinzoon heeft plechtig beloofd zijn schaatsen aan de wilgen te hangen en andere sportieve uitdagingen aan te gaan.

(Tekst gaat onder de foto verder)

Nils van der Poel.© Foto AP/Sue Ogrocki

Eric Staal

Een Canadees die zijn achternaam eer aandoet: een man van staal, dat is deze ijshockeygrootheid ontegenzeggelijk. Staal, wiens drie jongere broers het eveneens tot prof schopten, heeft Nederlandse grootouders. Oma Lammie was een nicht van verzetsman Johannes Post. De inmiddels 37-jarige Staal heeft een indrukwekkende erelijst: zo won hij in 2006 met de Hurricanes de Stanley Cup, werd hij een jaar later met Canada wereldkampioen en veroverde hij in 2010 in eigen land ook nog eens de olympische titel. Een nieuwe gouden plak zal daar niet meer bij komen. Met de veteraan als captain werd Canada woensdag in de kwartfinale uitgeschakeld door Zweden (0-2).

(Tekst gaat onder de foto verder)

Eric Staal.© Foto AFP/Kirill Kudryavtsev

Marcel Hirscher

Geen Hollandse naam, wel oranje bloed. De oud-alpineskiër kwam in zijn glansrijke carrière voor Oostenrijk uit, maar had dat ook net zo goed onder de rood-wit-blauwe vlag kunnen doen. Hirscher heeft immers een Nederlandse moeder. ,,Marcel is een heel nuchtere jongen, typisch Nederlands’’, sprak Sylvia Hirscher-De Vlieg over haar zoon in de aanloop naar Pyenongchang. Daar won Hirscher (32), tevens vijfvoudig wereldkampioen, in 2018 goud op zowel de reuzenslalom als de combinatie. In 2019 borg hij de lange latten op pas dertigjarige leeftijd op.

(Tekst gaat onder de foto verder)

Marcel Hirscher.© Foto

Fredrik van der Horst

Sportief gezien is het mislopen van deze Noor voor ons geen ramp. Op de Spelen van 2010 kwam hij niet verder dan een 29e plek op de 1.500 meter. En vier jaar later besloot de Noorse bond hem niet eens naar Sotsji af te vaardigen, omdat hij toch geen partij was voor de Nederlanders. Wel heeft hij een bijzonder verhaal. De vader van zijn moeder was schaatslegende Hjalmar Andersen, die in de jaren vijftig zowel driemaal Europees-, wereld- als olympisch kampioen werd. Aan zijn andere opa, die voor de liefde naar Noorwegen verhuisde, dankt hij zijn Nederlandse naam.

Fredrik van der Horst (midden).© Foto AFP/Mladen Antonov

olyspread_top5_1802.pdf

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.