Schaatser Krol verovert op Spelen goud op 1000 meter, drama voor Verbij

Thomas Krol wint goud op de 1000 meter mannen.© Foto ANP

ANP/Internetredactie
Peking

Schaatser Thomas Krol is op de Spelen van Beijing olympisch kampioen geworden op de 1000 meter. De 29-jarige Deventenaar kwam in de National Speed Skating Oval in de Chinese hoofdstad tot een tijd van 1.07,92. Voor Kai Verbij liep de 1000 meter uit op een blamage: „Ik kan zielig doen, maar dit kan gebeuren”

Het zilver was voor Laurent Dubreuil uit Canada en de Noor Havard Lorentzen pakte het brons. Hein Otterspeer eindigde met 1.08,80 als tiende.

Kai Verbij werd gehinderd en eindigde laatste.© Foto ANP

Drama voor Verbij

Kai Verbij uit Hoogmade zag vrijdag tijdens zijn rit op de olympische 1000 meter de Canadees Laurent Dubreuil tot zijn schrik als een speer van start gaan. Daardoor kwam de Nederlander op de laatste kruising in de problemen. Met de Canadees naast zich hield hij in en was hij op slag kansloos voor eremetaal. Dubreuil reed naar het zilver achter Thomas Krol.

„Ik kan zielig doen, maar dit kan gebeuren”, trapte Verbij sportief af in gesprek met de NOS. „De eerste 200 meter van Laurent waren goed en zijn rondje was ook snel en, ja, dan kom ik in de problemen. Het is balen dat ik mijn rit niet kon afmaken, want ik weet dat ik een sterke slotrit in de benen heb. Maar op het moment dat je rechtop moet staan, verlies je direct drie á vier kilometer per uur aan snelheid. Dan zit er misschien nog een 1.08,8 in, maar daarmee doe je sowieso niet mee. En moet je dan doorrijden? Tsja...”

Verbij reageerde opvallend kalm op zijn desastreus verlopen rit. Eerder werd hij op de 500 meter slechts veertiende. „Uiteindelijk is topsport soms best pittig en zwaar. Natuurlijk baalde ik toen ik van het ijs kwam en ga ik hier ook nog zeker flink van balen. Ik heb hier lang naar toegewerkt en wilde echt iets laten. Ik laat het nu misschien nog niet zo zien, omdat het besef er wellicht nog niet helemaal is, maar dit is echt een doemscenario.”

Krol: tweede medaille

Voor debutant Krol is het zijn tweede medaille op de Olympische Spelen. Op de 1500 meter moest hij in China genoegen nemen met zilver achter Kjeld Nuis, die zijn olympische titel prolongeerde. Op de 500 meter eindigde Krol als achttiende.

Krol is de vijfde Nederlandse schaatser die het goud op de 1000 meter grijpt. Ids Postma (1998), Gerard van Velde (2002), Stefan Groothuis (2014) en Nuis vier jaar geleden in Pyeongchang gingen hem voor.

In de dertiende rit nam Krol het op tegen de Noor Havard Lorentzen, die in Pyeongchang in 2018 nog zilver pakte achter Nuis. Hij opende niet heel snel en lag na 600 meter nog op gelijke hoogte met de Noor. In de laatste ronde reed hij naar Lorentzen toe en met de beste slotronde van 26,37 dook hij als enige schaatser onder de 1.08.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.