’Vermoeide’ rozen in Leiderdorps rosarium worden vervangen

Het rosarium in Leiderdorp krijgt het komende jaar een grondige opknapbeurt.© Foto Taco van der Eb

© Taco van der Eb

© Taco van der Eb

1 / 3
Aad Rietveld
Leiderdorp

Het dertig jaar oude rosarium aan de Van der Valk Boumanweg in Leiderdorp wordt het komende jaar helemaal vernieuwd. De huidige rozen worden weggehaald en het komende jaar groeien er alleen afrikaantjes. Pas in maart volgend jaar worden de nieuwe rozenstruiken geplant.

Een groot aantal struiken in het rosarium lijdt vermoedelijk aan rozenmoeheid. Die wordt veroorzaakt door aaltjes in de grond die de wortels aanvreten. De rozen gaan daardoor minder bloeien.

Het inzaaien van afrikaantjes moet dat probleem verhelpen. Afrikaantjes zijn giftig voor parasitaire aaltjes in de grond. Komende winter worden de bloemen ondergespit. Daarna krijgt de grond nog tot maart 2023 rust.

In het voorjaar plant de gemeente nieuwe, grotere rozenstruiken, van soorten die van juni tot oktober bloeien. Aan de randen van de rozentuin komen inheemse rozensoorten zoals de egelantier, hondsroos en bergroos. Die bloemen zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Verder komt op een grasveld in het midden van het parkje een mooie boom met bankjes eromheen.

De rozen die er nu staan, gaat de gemeente proberen te verplanten. Ze krijgen een nieuwe plek bij het Milieu Educatief Centrum en de kinderboerderij in park De Houtkamp, in een buurttuin of op een schoolplein. Of ze daar aanslaan is de vraag, want volgens de gemeente ’houden rozen niet van verplanten’.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.