Nederlandse vrouwen winnen het meeste goud in Peking

Shorttrackers Yara van Kerkhof, Suzanne Schulting, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer van TeamNL na afloop van de 3.000 meter relay tijdens de vijfde dag van de Olympische Winterspelen 2022 in Peking, China.© Foto: ANP/Koen van Weel

ANP
Peking

Nederland dankt de zesde plaats in het medailleklassement van de Olympische Spelen vooral aan de vrouwen. Zes van de acht gouden plakken in China werden door een vrouwelijk lid van TeamNL binnengehaald. Met zes keer goud was Nederland bij de vrouwen zelfs het best presterende land op deze Winterspelen.

Schaatsster Irene Schouten haalde drie olympische titels binnen, op de 3.000 en 5.000 meter en de massastart. Shorttrackster Suzanne Schulting pakte goud op de 1.000 meter en leidde de aflossingsploeg ook naar de olympische titel. Ireen Wüst pakte op de 1.500 meter de zesde gouden medaille in haar lange schaatscarrière. De Nederlandse vrouwen pakten daarnaast twee keer zilver en vier keer brons. De mannen haalden in Beijing twee gouden medailles binnen (Kjeld Nuis op de 1.500 meter en Thomas Krol op de 1.000 meter) en drie zilveren plakken.

Noorwegen dankt de eerste plaats in het medailleklassement (zestien goud, acht zilver, dertien brons) juist vooral aan de mannen. Tien gouden plakken kwamen op naam van Noorse mannen. Bij de gemengde wedstrijden voor zowel mannen als vrouwen pakte zowel de Verenigde Staten als China twee keer goud. Nederland deed niet mee aan de gemengde onderdelen.

23 landen winnen gouden medaille

De Olympische Spelen van Peking hebben nog een record opgeleverd: de afgelopen twee weken slaagden 23 landen erin een gouden medaille te winnen in China. Op de slotdag van de Spelen bezorgden de Britse curlingvrouwen hun ploeg een gouden plak, waarmee de teller op 23 verschillende landen kwam.

Bij de Spelen van Sotsji 2014 en Pyeongchang 2018 waren er steeds 22 landen die minimaal één gouden medaille pakten. In 2010 in Vancouver verdeelden negentien landen de gouden plakken. Het aantal sporten en disciplines op de Winterspelen is sindsdien flink toegenomen. In Beijing waren er 109 medaille-onderdelen.

Noorwegen veroverde in Peking zestien keer goud, een record. Dat record stond op veertien gouden plakken. Noorwegen veroverde in totaal ook de meeste medailles in China: 37. Nederland eindigde in het medailleklassement, waarbij het aantal gouden plakken bepalend is, als zesde met zeventien medailles: acht goud, vijf zilver en vier brons. Wat betreft het totale aantal medailles werd TeamNL negende.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.