Olympisch kampioene Irene Schouten draagt vlag 'Vogelnest' binnen tijdens sluitingsceremonie
Irene Schouten poseert met haar gouden en bronzen medailles in het Olympisch dorp op de laatste dag van de Olympische Winterspelen in Peking, China.© ANP/Vincent Jannink
Schaatsster Irene Schouten heeft zondag bij de sluitingsceremonie van de 24e Winterspelen de Nederlandse vlag binnengedragen in het Vogelnest-stadion van Beijing. De Olympische Spelen werden zestien dagen geleden, op 4 februari, geopend in hetzelfde stadion.
De 29-jarige Schouten uit Andijk was door chef de mission Carl Verheijen gevraagd de vlag te dragen bij de sluitingsceremonie na het behalen van drie gouden medailles. Daarmee was ze de meest succesvolle Nederlandse olympiër op deze Spelen en schaarde ze zich in het rijtje met onder anderen Yvonne van Gennip en Ard Schenk die ook drie olympische titels pakten op dezelfde Spelen.
De sluitingsceremonie ging om 13.00 uur Nederlandse tijd van start. De olympiërs en begeleiders van TeamNL kwamen even na Schouten het stadion binnen. Daarbij waren onder anderen olympisch kampioen Thomas Krol (1.000 meter schaatsen) en Jutta Leerdam, winnares van een zilveren medaille op de 1.000 meter. Een deel van de Nederlandse equipe is al teruggekeerd naar Nederland.
Aan het begin van de parade droegen onder anderen ook de Belgische shorttrackster Hanne Desmet en de Chinese schaatser Tingyu Gao, de olympisch kampioen op de 500 meter, de vlag van hun land binnen.
Tweede Spelen in coronatijd
China kijkt terug op geslaagde Spelen. Het gastland eindigde verrassend als derde in het medailleklassement, met negen gouden medailles, vier zilveren en twee bronzen. Alleen Noorwegen (zestien keer goud) en Duitsland (twaalf maal) deden het beter. Nederland kwam met acht gouden plakken (en vijf zilveren en vier bronzen) uit op de zesde plek, één positie lager dan bij de vorige twee Winterspelen van Sotsji (2014) en Pyeongchang (2018).
Na de Zomerspelen van Tokio waren dit de tweede Spelen in coronatijd. Alle deelnemers, begeleiders, vrijwilligers en andere aanwezigen begaven zich de voorbije twee weken in een zogenoemde 'superbubbel', volledig afgesloten van de Chinese bevolking. Iedereen werd dagelijks getest op het coronavirus.
De strenge aanpak van China bleek te werken. Ruim 1,8 miljoen coronatests leverden tijdens de Spelen 437 positieve gevallen op. Het echte olympische gevoel ontbrak door de superbubbel wel in Peking, waar in 2008 de door velen geprezen Zomerspelen plaatsvonden.
Stadions bleven nu noodgedwongen grotendeels leeg. Het organisatiecomité deelde 150.000 toegangskaarten uit aan inwoners van China. De tickets gingen naar 'geselecteerde groepen', waaronder inwoners van de regio's waarin de sportlocaties liggen, vertegenwoordigers van sponsoren, scholieren en expats die in het Aziatische land wonen.
Milaan organiseert in 2026 de volgende editie van de Winterspelen. De 'sneeuwsporten' zijn dan in de plaats Cortina d'Ampezzo.