Romeinse schat gevonden in Hazerswoude-Rijndijk: 21 zilveren en één bronzen munt

Drie van de 22 Romeinse munten die half januari werden gevonden.© Foto Han Maksymiak

Pim Bakx
Hazerswoude-Rijndijk

Op korte afstand van de Limes, de Romeinse grensweg, is opnieuw een bijzondere vondst gedaan. Han Maksymiak, een gepensioneerd brugwachter, vond er vorige maand met zijn metaaldetector 21 zilveren en één bronzen munt afkomstig uit de Romeinse tijd.

„Wat mooi dat er na de middeleeuwse muntvondsten in Twente nu ook bij ons een muntschat is gevonden en wel uit de Romeinse tijd,” reageert wethouder Kees van Velzen tevreden.

De muntenschat, die dateert uit de periode na 166 na Christus, legt nog eens extra nadruk op het belang van toekomstig archeologisch onderzoek in het gebied rondom Hazerswoude-Rijndijk.

„De vondst is gedaan op korte afstand van de Romeinse weg die destijds de forten langs het Romeinse grensgebied, de Limes met elkaar verbond.”

Maksymiak, de brugwachter die de munten ontdekte in grond afkomstig uit een uitgegraven riooltracé, meldde zijn vondst direct bij de gemeente Alphen aan den Rijn en het Rijksmuseum van Oudheden (RMO).

Na registratie in PAN (Portable Antiquities of the Netherlands) wordt verder onderzoek naar de munten verricht door het RMO en experts van De Nederlandsche Bank. Waar de munten daarna tentoongesteld zullen worden, is nog niet duidelijk. Maar ze belanden in ieder geval op een openbare plek.

Voor de gemeente Alphen aan den Rijn komt de vondst op een bijzonder moment. Alphen viert in 2022 ook het Limesjaar, waarbij verschillende activiteiten zullen plaatsvinden die in het teken staan van de Romeinse tijd. In november 2021 werden er eerder Romeinse opgraven gedaan in hetzelfde gebied. De voorzichtige conclusie die het RMO toen trok is veelbelovend voor de toekomst.

„Dat zo’n kleine opgraving tussen de grote forten in zoveel materiaal oplevert, versterkt in elk geval de theorie dat er op veel andere niet-onderzochte plekken langs de Limes nog veel te ontdekken valt.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.