Onlogische fietsknelpunten in Leidse Stevenshof ontrafeld

De zessprong in de Stevenshof.© Foto Taco van der Eb

Loman Leefmans
Leiden

Het is een uniek knooppunt in Leiden, waar zes fietspaden op uitkomen. Toch is die zesvoudige splitsing in het hartje van de wijk Stevenshof niet altijd even veilig voor tweewielers en daarom kondigt verkeerswethouder Ashley North (GroenLinks) verbeteringen aan.

Het gaat om de plek aan de rand van het wijkpark waar onder meer het Sis Heijsterpad, Maria Montessoripad en Ietje Kooistrapad op uitkomen. Wie er voorrang geniet, is er niet duidelijk en een elektriciteitskast belemmert het zicht op andere fietsers. Daarom gaat de gemeente puzzelen op een beter ontwerp voor het fietspunt.

En er zijn nog twee plekken in de wijk die aanpassingen voor tweewielers behoeven omdat de huidige indeling onlogisch is. Daar zijn Wijkraad Stevenshof en de Fietsersbond het over eens. Een daarvan is het kruispunt van Mary Zeldenrustweg en Maartje Offerspad dat voor fietsers niet veilig is. De andere plek die bij verkeersdeelnemers twijfel zaait, betreft de kruising van Esther de Boer - van Rijkstraat met de Beppy Nooijstraat. Een nieuw ontwerp wordt binnenkort aan buurtbewoners voorgelegd. Mede daarom verwacht North dat de aanpassingen pas in de zomer van 2023 uitgevoerd zijn.

Dat geldt eveneens voor vijftien kleinere fietsoneffenheden die in de Stevenshof zijn aangetroffen. Het leeuwendeel daarvan kan af met enkele nieuwe verkeersborden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.