Bodem van Alphens erfgoedfonds is in zicht

De monumentale Bonifaciusschool.© Foto Cyclomedia

Ruud Sep
Alphen aan den Rijn

Wie nog een bijdrage wil krijgen uit het Alphense erfgoedfonds, moet vaart maken. De pot is bijna leeg, zo melden burgemeester en wethouders.

Het erfgoedfonds werd eind 2017 ingesteld met als doel het behoud van cultureel erfgoed en het ’beleefbaar’ maken van erfgoed. Voor beide doelen is toen 100.000 euro beschikbaar gesteld.

Tussen 2018 en 2021 zijn 36 aanvragen voor een bijdrage uit het fonds gehonoreerd. De pot voor onderhoud is inmiddels zo goed als leeg, in de pot voor toegankelijk maken zit nog wel wat geld. Om te voorkomen dat het ene deel eerder uitgeput is dan het andere, voegt het gemeentebestuur de twee subsidiepotten nu samen zodat er ook weer wat geld beschikbaar is voor het behoud van erfgoed.

De verwachting is dat de samenvoeging ertoe leidt dat het totale bedrag nu binnen een paar maanden op is. Of er daarna weer geld beschikbaar komt voor het erfgoedfonds is aan de nieuwe gemeenteraad. In 2017 is vastgelegd dat de subsidieregeling loopt tot eind 2022 of tot het moment dat het geld op is. Maar daarbij is wel de mogelijkheid open gehouden dat de politiek op een later moment met extra geld en met een langere looptijd over de brug komt.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.