Speciale theatervoorstelling over Romeinse keizer Domitianus in Rijksmuseum van Oudheden

Theo de With
Leiden

Theatergroep Aluin heeft speciaal voor het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) een voorstelling gemaakt over het leven van de Romeinse keizer Domitianus.

De theatervoorstelling gaat zaterdagavond in première in de Tempelzaal van het Leidse museum. Vrijdagavond wordt er al een try-out gespeeld. De voorstelling sluit aan bij de grote tentoonstelling in het museum, die gewijd is aan de tamelijk onbekende Domitianus.

Na zijn overlijden is door de Romeinse elite geprobeerd om de sporen van Domitianus zoveel mogelijk uit te wissen. In de geschiedschrijving werd hij neergezet als een onbetrouwbare despoot. Munten met zijn beeltenis werden omgesmolten en beelden werden omver getrokken.

Toch is deze keizer wel degelijk van betekenis geweest voor het Romeinse rijk. Ook op de stad rome heeft hij zijn stempel gedrukt door onder meer de bouw van het Colosseum te voltooien. Het RMO laat dat op de tentoonstelling ’God op aarde, keizer Domitianus’ allemaal zien.

Op verzoek van het museum heeft theatergroep Aluin ook een voorstelling gemaakt, die hierbij aansluit. In het toneelstuk ’Een keizer sterft niet in bed’ wordt het publiek meegenomen naar het jaar 81 na Christus. Keizer Domitianus en zijn vrouw Domitia geven een persconferentie om het negatieve beeld van hun regeerperiode bij te stellen.

De voorstelling wordt vrijdag- en zaterdagavond gespeeld. Daarna is het stuk tot en met eind mei één weekend in de maand te zien in het Rijksmuseum van Oudheden. Kaarten zijn te bestellen via de website van de Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal: www.leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.