Stemhulp Alphen van start: ’Perfecte manier om stemkeuze te maken’

Eva Stam
Alphen aan den Rijn

Burgemeester Liesbeth Spies heeft vrijdag het startsein gegeven voor de stemhulp MijnStem. De stemhulp is bedoeld om inwoners van Alphen aan den Rijn te helpen bij het maken van hun stemkeuze bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart.

De stemhulp bestaat uit stellingen over allerlei lokale thema’s. Via een schuifbalk kan je als kiezer aangeven hoe eens of oneens je het met een stelling bent. Daarnaast kan je per partij bekijken wat het standpunt over een onderwerp is. MijnStem heeft hiervoor de verschillende partijprogramma’s geanalyseerd. Na het invullen kun je zien met welke partijen het beste aansluiten bij jouw mening.

Dat dat ook spannend kan zijn is te merken aan de lijsttrekkers die bij het startschot van de stemhulp aanwezig zijn. Zij zijn de eerste die de wijzer mogen invullen. Druk wordt er vrijdagmiddag overlegd over de mogelijke uitkomst. „Ik mag hopen dat ik wel de beste match met mijn eigen partij heb”, hoor je overal. Een ander meent: „Je kan hier in ieder geval uit opmaken wie aankomende jaren je beste vriend zal worden.”

Democratie

Maar voordat de lijsstrekkers op de schuifbalkjes over stellingen mogen gaan stemmen, haalt burgemeester Spies de situatie in Oekraïne aan. „Als je de beelden daar ziet, dan realiseer je je extra hoe bijzonder het is dat wij in een democratie leven en ieder zijn stem kan uitbrengen. We moeten de lokale politiek koesteren. Het is niet vanzelfsprekend. Ik hoop dat dit een extra argument is voor mensen om van hun stemrecht gebruik te maken.”

Volgens Spies is de stemhulp een goede manier om duidelijkheid te krijgen als kiezer. „Het opent thuis het gesprek. Bovendien is het de populairste manier om informatie te verzamelen onder de groep kiezers tot 45 jaar. Dat is nou juist een groep die we willen aansporen te gaan stemmen.”

Opgelucht

Dan is het eindelijk tijd voor de lijsstrekkers om de stemhulp in te vullen. Geconcentreerd gaan ze aan de slag. Wanneer de uitslag te zien is, haalt iedereen opgelucht adem. Niemand heeft een gekke uitslag. „Wat een opluchting, op één mijn eigen partij”, hoor je door de zaal. Soms is er ook verbazing: „Huh? CDA rond de veertig procent?”, zegt PvdA-lijsttrekker Ernst-Jan Straver. Al met al is iedereen tevreden: „We zijn allemaal geslaagd”, is de conclusie.

De stemhulp voor Alphen aan den Rijn is in te vullen via MijnStem.nl/alphenaandenrijn

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.