SP: Alphen moet contract met Gazprom direct opzeggen

Eerder deze week besloot de Duitse voetbalclub Schalke 04 om niet meer te spelen in shirts met het logo van sponsor Gazprom.© Foto AFP/Ina Fassbender

Ruud Sep
Alphen aan den Rijn

SP-fractieleider Iris van de Kolk roept burgemeester en wethouders van Alphen op om per direct te stoppen met de afname van aardgas van het Russische Gazprom.

Alphen is één van de 120 Nederlandse gemeenten die een leveringscontract hebben met Gazprom. Het Russische staatsbedrijf is sinds een jaar of tien actie op de Nederlandse grootzakelijke markt. Naast Alphen hebben onder andere ook Nieuwkoop, Den Haag en het hoogheemraadschap van Rijnland een contract met Gazprom. Verder heeft het bedrijf veel klanten onder gemeenten in Utrecht, Gelderland, Friesland en Limburg.

Na de Russische inval in Oekraïne is er een online petitie gestart waarin overheden worden opgeroepen te breken met Gazprom. De petitie is inmiddels ruim 60.000 keer ondertekend. De opstellers van de petitie wijzen erop dat het gasbedrijf goed is voor 5 procent van het bruto binnenlands product en daarmee een hoofdsponsor is van de oorlog in Oekraïne.

De Alphense SP-leider Van der Kolk zegt ’geschrokken’ te zijn van de ontdekking dat Alphen klant is bij het Russische bedrijf. De SP roept het gemeentebestuur in een motie op om het contract direct op te zeggen. ,,Wat de SP betreft stopt het college vandaag nog met het spekken van de staatskas van Rusland, en wel door het Gazprom contract te stoppen’’, aldus Van der Kolk.

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.