Nationale titel op de 800 meter voor Leidse atlete Amina Maatoug bij seniorendebuut

Amina Maatoug komt als eerste over de finish op de 800 meter.© Foto ANP/Olaf Kraak

Hein ten Berge
Apeldoorn

Haar debuut op het NK indoor voor senioren bleek er een met een gouden randje. De Leidse Amina Maatoug liet zich op de 800 meter tot Nederlands kampioene kronen.

,,De finale moet haalbaar zijn maar de concurrentie is veel groter dan bij de junioren’’, sprak de atlete van Leiden Atletiek daags voor de nationale kampioenschappen. ,,En misschien zit er dan ook wel een podiumplek in.’’ Met die woorden toonde de 19-jarige Amina Maatoug zich achteraf toch iets te bescheiden.

Na zich geplaatst te hebben door in haar series als eerste over de finish te komen, bleek ze bij haar seniorendebuut ook in de finale door niemand te achterhalen. Op de baan in Apeldoorn kwam ze in de eindstrijd na vier tactische en lastige rondjes in 2:04,89 over de meet en bleef daarmee Suzanne Voorrips en Bregje Sloot die respectievelijk tweede en derde werden, voor.

Met het behalen van haar eerste seniorentitel bevestigde Maatoug ook op de baan haar uitstekende vorm. In december werd ze al Nederlands crosskampioene U20 waarna ze haar debuut mocht maken op het EK in Ierland. Op de baan wordt de tweedejaars studente filosofie overigens al lange tijd als groot talent aangemerkt en pakte ze verscheidene jeugdtitels.

Maatoug die bij Leiden Atletiek getraind wordt door Bram Wassenaar en Han Kulker, kan niet alleen uit de voeten op de 800 meter maar ook op de 400 en 1500 meter.

In augustus verruilt ze haar woonplaats Leiden voor de Verenigde Staten waar ze aan de prestigieuze Duke University haar studie filosofie met atletiek gaat combineren. Overigens kreeg ze van meerdere vooraanstaande Amerikaanse universiteiten aanbiedingen.

Lees ook: Leidse atlete Amina Maatoug is altijd op weg naar het volgende doel: ’Zodra ik iets heb gehaald, voelt dat niet meer als bijzonder’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.