Alphen ’onderzoekt’ of contract met Russische gasleverancier Gazprom vroegtijdig opgezegd kan worden

Het hoofdkwartier van Gazprom in Moskou.© Foto Boevaya Mashina

Tim Engelbart & Rutger de Quay
Alphen aan den Rijn

De gemeente Alphen aan den Rijn onderzoekt of zij een gascontract met Gazprom, een Russisch producent van gas dat zeer nauw gelieerd is aan het Kremlin, vroegtijdig kan opzeggen. Dat blijkt uit een reeks antwoorden die de gemeente gaf na vragen van Alphen.cc.

Alphen neemt aardgas af bij Gazprom en heeft een meerjarig contract. De gemeente is naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne zondagavond begonnen met een onderzoek om te bezien hoe het contract opgezegd kan worden, en of dat gevolgen heeft voor de gemeente. „De gemeente Alphen aan den Rijn heeft samen met de Omgevingsdienst Midden-Holland en zes andere regiogemeenten per 1 januari 2020 een contract gesloten met distributiebedrijf Gazprom Energy voor de inkoop van gas voor ons gemeentelijk vastgoed, zoals buurthuizen en panden met een welzijnsfunctie. Het contract heeft geen relatie met de inkoop van gas voor woningen van particulieren. Overigens zijn we al jaren bezig met het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed om het energieverbruik terug te dringen.”

Er wordt gekeken of het contract kan worden opgezegd en/of er andere partijen zijn die het contract kunnen overnemen. „Het contract loopt tot en met 31 december 2023. We onderzoeken op dit moment de mogelijkheden om tot ontbinding over te gaan. Belangrijk daarin is ook de mogelijkheid om op korte termijn een andere leverancier te vinden.”

De SP had afgelopen weekeinde al gevraagd om het contract te beëindigen. „Wat ons betreft stopt het college vandaag nog met het spekken van de staatskas van Rusland, en wel door het Gazprom contract te stoppen”, liet fractievoorzitter Van der Kolk zaterdag al weten.

De gemeente benadrukt dat het contract geheel volgens de regels tot stand is gekomen: „Het contract met Gazprom Energy is tot stand gekomen na een Europese aanbestedingsprocedure volgens de (inter)nationale regels die voor het aanbesteden van diensten en producten gelden”.

Gazprom is behalve in Alphen ook actief in Nieuwkoop, en telt ook gemeenten in Utrecht, Gelderland, Friesland en Limburg als klant.

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.