Park Overbosch gaat op 11 maart weer open voor publiek

Een van de nieuwe bruggen in park Overbosch.© Foto Hielco Kuipers

Sjaak Smakman
Voorhout

Momenteel wordt er nog hard gewerkt, maar vrijdag 11 maart is het zo ver: dan gaat park Overbosch weer open. Met een schone vijver, die een rechtstreekse verbinding heeft met de Leidsevaart en de Rijnsburgerwegsloot, wordt het historische bos dan meteen biodiverser.

De stroming in de vijver die zorgt voor meer zuurstof in het water staat al heel lang op het verlanglijstje. De Vrienden van het Overbosch maakten er in 2014 een concreet plan voor, dat dankzij eigen inspanningen en geld van de Erfgoedlijn Trekvaarten van de provincie en het Regionaal Groenprogramma van Holland Rijnland nu op een haar na zijn gerealiseerd. Dankzij een goede samenwerking met de gemeente Teylingen kon het werk gecombineerd worden met het tienjaarlijkse baggeren.

De wandelaar in het Overbosch kan straks genieten van een bos met open waterbindingen en drie nieuwe en vernieuwde bruggen. Uit de vijver en omliggende watergangen is 750 kuub aan materiaal verwijderd. De verwachting is dat door de doorstroming van het water niet alleen meer leven in de vijver en de sloten komt, maar dat er bladeren en ander natuurlijk afval beter wordt afgevoerd. Dankzij het vernieuwde kleischelpenpad kunnen ook mensen met rollators, scootmobielen en kinderwagens genieten van de flora en fauna in het bos.

Het Overbosch is eigendom van de gemeente Teylingen, maar wordt sinds 2012 beheerd door de Vrienden van het Overbosch. Volgende week vrijdag openen wethouder Heleen Hooij en voorzitter Marianne van der Voort van de Vrienden met ambassadeur Joep Derksen van de stichting het vernieuwde park. Burgemeester Carla Breuer zal als voorzitter van de Erfgoedlijn Trekvaarten ook aanwezig zijn. Vanaf 12.00 uur is het Overbosch open voor het publiek.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.