Hans de Rooij (75) voelt zich nog altijd een ’jonge socialist’: ’Als ik gekozen word trakteer ik op kroketten’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

Hans de Rooij.© Eigen foto

Eva Stam
Alphen aan den Rijn

„Toen de PvdA raadsleden zocht, heb ik mij aangemeld. Ik kwam op nummer 5 op de lijst te staan en zat van 2010 tot en met 2014 in de raad. Het was een geweldige tijd waarin we veel met elkaar hebben gediscussieerd. Ik was van plan deze keer lijstduwer te worden, maar ze hebben me toch weer zover gekregen, ik sta toch weer hoger.”

„Nu is het niet zo dat het heel waarschijnlijk is dat ik dit jaar in de raad kom. Ik sta op plek 7, en dan moet de PvdA opeens wel heel populair worden. Maar stel dat het wel lukt, dan ga ik er echt in, hoor. En dan trakteer ik op kroket. Ik voel me soms een beetje de nestor, alsof ik een bewakersrol heb. Dat klinkt wel heel overdreven, maar ik heb veel dossierkennis en dat is toch belangrijk in een fractie.

Ik ben al heel lang lid van de PvdA, al zo’n vijftig jaar. Ik vind het belangrijk om een maatschappijvisie te hebben. Dat moet het uitgangspunt zijn van wat je doet als partij. Op deze leeftijd ben ik nog altijd een jonge socialist dus ik onderschrijf die van de Partij van de Arbeid nog steeds. Lokale partijen als Nieuw Elan hebben dat niet, die mensen komen van diverse pluimage. Ik begrijp dat niet goed: wat wil je dan precies?

Soms is het wel een nadeel om lokaal onderdeel te zijn van een landelijke partij. De landelijke samenwerking tussen de VVD en de PvdA van 2012 tot 2017 is niet populair geweest onder kiezers, en dat werkt ook door bij gemeenteraadsverkiezingen. Aan de andere kant ontvangen we ook veel steun van de partij. Zo hebben wij een wetenschappelijk bureau dat regelmatig erg zinnige dingen publiceert over lokale zaken. En lokale problemen zijn daarnaast vaak ook landelijke problemen, en vice versa.

Ik ben veertig jaar basisschooldirecteur geweest van twee scholen in Zoetermeer. Daarnaast heb ik voorstellingen gemaakt met eindexamenklassen in Den Haag. Ik heb er zelfs speciaal een regisseursdiploma voor gehaald. Dat kwam later in de raad nog goed van pas. Zo werd er een keer tijdens een vergadering aangekondigd dat ik helaas niet aanwezig kon zijn. Vervolgens kwam ik als Sinterklaas binnen. Dat was natuurlijk lachen.

Het is leuk om dat te doen. Het houdt de sfeer goed. Regelmatig rookte ik een sigaartje met mensen in de pauze. Dat soort dingen zijn belangrijk in de politiek. Het zorgt ervoor dat je allemaal door één deur kan. Nu vind ik de sfeer is verhard. Zonde, je moet het uiteindelijk, ondanks de verschillen, samen doen.

Ik woon inmiddels dertig jaar in Alphen aan den Rijn, met veel plezier. Ik vind het een heerlijke plek om te wonen. Misschien iets te veel bruggen alleen. Er gaat hier veel goed, maar we zitten in de politiek om dingen te verbeteren. Betaalbare woningen zijn hard nodig en ook de jeugdzorg moet beter. Daar gaat veel mis.

Meer aandacht voor cultuur is ook belangrijk. We hebben een prachtig theater en Parkvilla organiseert leuke cursussen. Maar zoveel kinderen komen niet in aanraking met de culturele sector, terwijl dat verdomd belangrijk is. Het komt weer neer op die maatschappijvisie: wat wil je de kinderen van Alphen meegeven? Daar moet de raad eens over nadenken.”

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.