Oekraïense en Alphense Nataliya zamelt een bus vol hulpgoederen in voor gezinnen en strijders: ’Hopelijk kunnen we van een klein ijskristalletje een grote sneeuwpop maken’

Alex van Harskamp, Nataliya Kornyeyeva en Peter van Harskamp bij de bus die straks richting Praag gaat, vol goederen bestemd voor Oekraïne.© Mediahuis/Tim Engelbart

Tim Engelbart
Alphen aan den Rijn

Elk kwartier wordt er wel aangebeld bij de nagelstudio van de Alphens-Oekraïense ondernemer Nataliya Kornyeyeva. Mensen komen soep, sokken, slaapzakken en andere hulpgoederen brengen die bestemd zijn voor Oekraïne. Kornyeyeva is een actie begonnen om zoveel mogelijk spullen in het door oorlog getroffen Oost-Europese land te krijgen.

In haar bedrijfspand in de Stromenbuurt loopt Kornyeyeva druk heen en weer. Ze heeft vandaag nog nauwelijks tijd gehad om te eten en te drinken, en ze heeft niet goed geslapen. Niet alleen runt ze vanuit dit gebouw haar nagelstudio Korneliya, ook is ze druk bezig een actie te leiden om zoveel mogelijk hulpgoederen richting Oekraïne te krijgen.

De inzameling is pas afgelopen weekeinde opgezet, maar loopt nu al storm. Met haar man Alex van Harskamp hoopt Kornyeyeva straks een hele bestelbus te vullen met hulpgoederen die via Tsjechië aankomen bij Oekraïense gezinnen en mannen.

Spionnen

Kornyeyeva is negen jaar geleden naar Alphen gekomen. „Voor de liefde”, zegt ze. In die tijd heeft ze een nagelimperium opgebouwd. „Oekraïense vrouwen houden van versierde nagels”, verklaart ze haar professionele bezigheden.

Maar toen vorige week de oorlog uitbrak, had ze plotsklaps iets anders aan haar hoofd dan nagellak. Haar moeder van 83 woont nog in Oekraïne en kan geen kant op, en is voor haar dagelijkse verzorging helemaal aangewezen op haar 27-jarige zoon. „Hij is een echte patriot”, zegt ze trots. „Maar hij heeft behalve zijn vrouw ook mijn moeder en zijn schoonmoeder om voor te zorgen. Als mijn moeder naar Nederland komt, heeft hij zijn handen vrij om Oekraïne te verdedigen.” Er is genoeg te doen voor hem. De dorpen en steden moeten gevrijwaard blijven van Russische spionnen, en strategische punten dienen te worden beschermd, legt Kornyeyeva uit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Toen Kornyeyeva ging uitzoeken hoe ze haar moeder naar West-Europa kon krijgen, kreeg ze een idee. Konden ze niet tegelijkertijd de mensen in Oekraïne helpen met voedsel, warme kleding, medische artikelen en andere benodigdheden?

Praag

Zo gezegd, zo gedaan. Haar zwager Peter van Harskamp is actief bij Stichting SLIMM en kon aan een bestelbus komen, en al snel was een plan geboren om deze week nog naar Praag te rijden om daar Kornyeyeva’s moeder op te halen die met een busdienst daarheen is gereisd vanaf Rivne, dat zo’n 350 kilometer ten westen van Kiev ligt. In Tsjechië worden de ingezamelde goederen uit Alphen overgeleverd aan de Oekraïners, en rijdt Kornyeyeva weer terug naar Nederland met haar moeder.

Via oproepen op social media vraagt de nagelstyliste Alphenaren om zoveel mogelijk bruikbare spullen achter te laten bij haar studio. De lijst met gevraagde voorwerpen varieert van thermokleding en schoon ondergoed, tot verbandtrommels, zaklantaarns en blikken soep. Kornyeyeva noemt het ’kleine dingen’, maar hoopt dat de Oekraïeners er wel wat aan hebben. „De oorlog moet zo snel mogelijk afgelopen zijn. Er moeten geen mensen meer dood gaan.”

En wie weet zijn inzamelingsacties zoals de hare straks wel het begin van het einde van de oorlog in Oekraïne. „Hopelijk kunnen we van dit kleine ijskristalletje een grote sneeuwpop maken”, zegt ze. „Als we maar de goede kant uit duwen.”

Adressen

Wie wil bijdragen aan de actie van Nataliya Kornyeyeva kan tot en met woensdag artikelen brengen naar Norneliya Nail Art, op Grevelingen 20 in Alphen aan den Rijn.

Goederen kunnen - voor en na woensdag - ook gebracht worden naar de Grand Bazaar op de Ouvertureweg 9 in Alphen.

Financiële giften aan Oekraïne kunnen gedaan worden via Stichting Slimm, op www.stichting-slimm.nl.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.