Waarschuwing aan winterzwemmers: geen controle op waterkwaliteit

Steeds meer mensen zwemmen het hele jaar door in open water.© Archieffoto

Ruud Sep
Alphen aan den Rijn

Steeds meer mensen zwemmen het hele jaar door in open water, onder andere in de Zegerplas. Rijkswaterstaat, provincie en waterschappen waarschuwen dat dat niet zonder risico is: buiten het zwemseizoen wordt de waterkwaliteit er niet gecontroleerd.

De meest bekende bedreiging voor de waterkwaliteit wordt gevormd door blauwalgen. Die komen in de winter nauwelijks voor. Maar door de vogelgriep kan het wel voorkomen dat zwemmers te maken krijgen met besmette, al dan niet dode dieren. Vogelgriep kan soms overslaan naar mensen, maar de kans dat zwemmers bijvoorbeeld door het inslikken van water ziek worden, is erg klein. Ten eerste verspreidt het virus zich normaal gesproken door de lucht en niet door het water, ten tweede vinden besmettingen vooral plaats wanneer mensen intensief contact hebben met besmette vogels.

Alphen telt twee officiële zwemplekken die in het seizoen van 1 mei tot 1 oktober geregeld worden gecontroleerd: de Zegerplas bij Wet ’n Wild en het strandje op de zuidpunt van de Zegerplas, bij de T-steiger. Op die laatste plek is het water over het algemeen prima. Op zwemwater.nl krijgt de zwemplek op basis van de metingen in de afgelopen vier jaar het etiket ’uitstekend’.

Het strandje bij Wet ’n Wild, heeft te maken met zwemwater van een veel mindere kwaliteit. Dat komt vooral door de aanwezigheid van een dam die ervoor zorgt dat er nauwelijks doorstroming is. Op basis van de afgelopen vier jaar wordt het water hier als ’slecht’ beoordeeld.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.