Station Voorhout bestaat op 1 maart 25 jaar

Mirjam de Goeij onthult de naam van de locomotief.© foto hkv

Sjaak Smakman
Voorhout

Dinsdag 1 maart 2022 is het precies 25 jaar geleden dat er in Voorhout weer een halteplaats kwam voor stoptreinen op de lijn Haarlem-Leiden. In 1997 arriveerde om 6.55 uur de eerste stoptrein, getrokken door locomotief 1719, op het nieuwe station Voorhout.

Machinist was Voorhouter Rik van Wieringen, die op het station werd verwelkomd door burgemeester Mirjam de Goeij. Na aankomst werd ook de nieuwe naam van de locomotief onthuld: Voorhout. Intussen is de 1700-serie buiten dienst gesteld en is de locomotief Voorhout tot schroot verwerkt. Het station floreert echter als nooit tevoren.

Aardig detail van de opening is dat de helft van het toenmalige college de rit zwart mee reed. Toen het merendeel van de gasten bij het vertrek in Heemstede-Aerdenhout een ’enkeltje Voorhout’ in de handen gedrukt kreeg, bleken er te weinig kaartjes. Degenen die niet vooraan stonden bij het uitdelen dachten toen maar een kaartje bij de automaat te nemen. „Maar daar konden we geen kaartje naar Voorhout kopen. We zijn dus met onbekende bestemming vertrokken”, lachte VVD-wethouder Paul van Riet naderhand. Ook PvdA-collega Renée Lucas behoorde tot de zwartrijders.

Rond het station gaat de komende jaren het nodige veranderen: op het braak liggende terrein moet woningbouw komen. Het zullen appartementen worden, al dan niet met winkelruimte op de begane grond. De gemeente heeft al eerder net als voor het plan Langeveld in Sassenheim de Vliegende Brigade van de provincie te hulp geroepen om het project van de grond te krijgen. Ruim voor die tijd moet er overigens al het nodige gebeuren om de spoorovergang veiliger te maken.

De geschiedenis van de halte Voorhout, van eind 19e eeuw tot kort na de mobilisatie in 1939 en daarna van 1997 tot vandaag kan nagelezen in artikelen, fotoboeken en archieven van de Historische Kring Voorhout (HKV). In een vitrinekast staat het miniatuurmodel van de locomotief 1719 met het dorpswapen te pronken. Op woensdag 9 maart is het Kenniscentrum aan de Bonekruidstraat van twee tot vier uur weer voor iedereen, lid of geen lid, toegankelijk.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.