Inzamelcontainer voor Oekraïne puilt al snel uit: ’Ik zal tegen mijn vrienden zeggen dat ze snel moeten zijn als ze nog iets willen geven’

De inzameling voor Oekraïne gaat zo hard, dat Roald Laport (rechts) al gauw meer en grotere containers regelt.© Foto Hielco Kuipers

Roald Laport (rechts): ,,Tot donderdagavond kunnen er spullen worden ingeleverd.”© Foto Hielco Kuipers

1 / 2
Justin Hendriks
Leiden

Leidenaar Roald Laport las zondag over de dramatische situatie aan de Pools-Oekraïnse grens en zag een een uit Sittard afkomstige oproep op LinkedIn, waarin werd gevraagd om zoveel mogelijk dekens, luiers, medische- en toiletartikelen in te zamelen. Dat zette hem aan tot actie: hij plaatste maandagmorgen een inzamelcontainer neer bij de Meelfabriek. En het loopt storm.

Even voor het middaguur is de container aan de Oosterkerkstraat al bijna vol. Er is nog net ruimte voor de twee tassen die buurtbewoner Arjan van Ramshorst heeft meegenomen. Samen met zijn vriendin heeft hij de tassen gevuld. Er zitten onder andere billendoekjes en batterijen in, spullen die de Oekraïners aan de Poolse grens volgens de initiatiefnemer goed kunnen gebruiken. „Via via hoorden wij dat er hier spullen werden ingezameld voor Oekraïne”, zegt hij. „Dan is het natuurlijk een kleine moeite om iets te doen.”

Sneller

Dat direct actie wordt ondernomen motiveert Van Ramshorst enorm om iets te geven. „Zij rijden direct naar de plek waar de hulp nodig is. Dat voelt wat sneller dan wanneer je geld geeft aan een naamloze pot geld die wellicht nooit ergens uitgegeven gaat worden.” De container begint langzaamaan echt vol te raken. „Ik zal tegen mijn vrienden zeggen dat ze snel moeten zijn als ze nog iets willen geven.”

Ook Trudy Kwik is nog langs de Kruidvat gegaan om een kofferbak aan te doneren spullen te kopen. „Het voelt fijn dat je dit kunt doen, maar eigenlijk doet het ook pijn, wetende dat er zoveel mensen in nood zijn”, vertelt ze terwijl ze een tas in de container legt. „Maar als je dit kan doen dan doe je dat.”

„Er komen veel vrouwen met kleine kinderen naar de Pools-Oekraïnse grens”, vertelt initiatiefnemer Roald Laport. „En voor hen is daar niks. Dus baby- en toiletartikelen zijn hard nodig.” De container aan de Oosterkerkstraat blijkt in de middag te klein voor het overweldigende aantal giften van de Leidenaars. „We hebben daarom met Van Diemen Sloopwerken een extra inzamelpunt geregeld aan de Haagweg”, vervolgt Laport. „Daar staan twee containers.” De container bij de Meelfabriek is vervangen door een grotere. „Eentje met deuren, waar ze normaal oud papier in verzamelen.”

Langere periode

Eigenlijk zou Laport vanavond zelf naar Sittard rijden om de inhoud van de container te brengen. „Maar zoveel mensen willen iets betekenen, dat we hebben besloten het anders aan te pakken.” Op maandag gaat de website ’Leiden helpt Oekraïne’ in de lucht. De ingezamelde producten worden gesorteerd door medewerkers van DZB Groendiensten. Vanaf daar worden ze op pallets gezet en woensdag en donderdag voor verhuisbedrijf Van Duuren naar Sittard gereden.

Dat betekent dat de inzamelperiode, die eigenlijk enkel op maandag zou zijn, wordt verlengd. „Tot donderdagavond kunnen er spullen worden ingeleverd.” Laport benadrukt dat het wel bruikbare spullen moeten zijn. „Er kwamen ook mensen met een magnetron langs. Hoe lief we dat ook vinden, daar hebben ze momenteel niks aan. Een jas, een deken, of toiletartikelen kunnen ze veel beter gebruiken.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.