Alphen rekt Landelijke Opschoondag op tot maar liefst twee weken: ’Elke verpakking telt’

Zwerfafval bij de Zegerplas in Alphen aan den Rijn.© Archieffoto Mediahuis

Pim Bakx
Alphen aan den Rijn

Op 19 maart vindt de Landelijke Opschoondag weer plaats in Nederland. Alphen haakt in op het initiatief, maar vindt één dag niet genoeg en organiseert van 14 tot en met 26 maart twee Opschoonweken, in de hoop meer partijen te betrekken. „Met elkaar steken we de handen uit de mouwen.”

De keuze voor twee opschoonweken in plaats van één dag op 19 maart, ligt simpelweg in het potentiële bereik van de actie. „De schone-buurtcoaches proberen zoveel mogelijk schoolkinderen en bedrijven te motiveren om mee te doen”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. „Een dag in de week is dan te weinig keuze voor bijvoorbeeld scholen, die liever doordeweeks een paar uurtjes met de kinderen naar buiten gaan.”

De slagingskans van de opschoonweken is dus op de eerste plaats afhankelijk van de animo binnen de Alphense samenleving zelf. Om dat in goede banen te leiden, wordt er een steuntje in de rug geboden vanuit bestaande opruiminitiatieven. „Alle opschoon-vrijwilligers en clubs als Alphen Schittert gaan de buurten in om zwerfafval te prikken. Vanuit de Gemeente Alphen aan den Rijn ondersteunen wij dat met materialen zoals grijpers, handschoenen en vuilniszakken.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Bergen afval uit Alphen: klaar voor de sortering.© Archieffoto Mediahuis

De focus ligt voor de gemeente met name op het beter scheiden van vuilnis bij de mensen thuis. „Ook verpakkingen horen niet in het zwerfaval thuis”, aldus de gemeente. „De meeste verpakkingen kunnen we recyclen als ze op de juiste manier worden weggegooid. Dus elke verpakking telt.”

Maar er is ook een stille hoop binnen de gemeente dat acties zoals deze op de lange termijn voor blijvende bewustwording onder de Alphenaren zal zorgen. „De coaches werken mee, geven voorlichting en werven meer vrijwilligers. Door continu aandacht te geven aan motivering van gedragsverandering, educatie en participatie en daarover te blijven communiceren wordt minder zwerfafval en betere scheiding van grondstoffen onder de aandacht gebracht.”

De gemeente zelf zal haar pijlen met name richten op het beleid dat ze ontwikkelde voor betere afvalverwerking: het grondstoffenplan en het zwerfafvalbeleid, waar de ’ambities en initiatieven voor de komende jaren’ in zijn omschreven.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.