Krakers moeten na lang juridisch gevecht Huize Ivicke in Wassenaar dan toch verlaten. Raad van State geeft ze drie maanden tijd

De krakers moeten uiterlijk eind mei vertrekken uit Huize Ivicke in Wassenaar.© Foto Taco van der Eb

Aad Rietveld
Wassenaar

De krakers van Huize Ivicke aan de Rust en Vreugdlaan in Wassenaar krijgen drie maanden de tijd om vervangende woonruimte te zoeken. Dat is de uitkomst van een kort geding dat zij bij de Raad van State hadden aangespannen tegen de ontruiming.

De monumentale villa, eigendom van ’krottenkoning’ Ronnie van de Putte, is al sinds de zomer van 2018 gekraakt. De krakers verloren in december vorig jaar een kort geding bij de Haagse rechtbank, waarin zij zich verzetten tegen het besluit van de gemeente Wassenaar om het pand te ontruimen.

De krakers vroegen twee weken geleden aan de Raad van State om te bepalen dat zij in elk geval de definitieve uitspraak van de rechtbank in Huize Ivicke mogen afwachten. Hun advocaat voerde aan dat de krakers in die ’bodemprocedure’ mogelijk in het gelijk worden gesteld.

Eind mei ontruimd

Staatraad Eric Helder ziet, blijkens zijn vonnis, geen aanleiding om aan te nemen dat de rechtbank in de bodemprocedure een ander oordeel zal hebben dan in het kort geding.

De krakers beriepen zich in beide procedures op de Europese Verklaring voor de Rechten van de Mens, waarin onder meer staat dat mensen recht hebben op een veilige plek om te wonen. Maar dat betekent niet, aldus de staatsraad, ’dat aanspraak kan worden gemaakt op een blijvend recht op illegale bewoning’.

De Raad van State vindt dus niet dat de krakers in Huize Ivicke de definitieve uitspraak van de rechtbank mogen afwachten. Wel geeft hij ze in zijn vonnis drie maanden de tijd om ’vervangende woonruimte te vinden’. Dat betekent dat het pand, waar Van de Putte zegt zijn kantoor te willen vestigen, uiterlijk eind mei ontruimd moet zijn.

Lees ook: Wassenaar heeft niet veel vertrouwen dat Van de Putte van Huize Ivicke iets moois gaat maken

Lees ook: Van de Putte jaagt Wassenaar op hoge kosten met verzoek openbaar making stukken Huize Ivicke: 140.000 euro voor extra personeel

Lees ook: Rechtszaak Huize Ivicke: ’Wassenaar is in een Rolls Royce gaan rijden’

Lees ook: Krakers van Huize Ivicke vrezen voor ontruiming: ’Argumenten ontbreken. We passen gewoon niet in het mooie plaatje van de gemeente Wassenaar’

Lees ook: Krottenkoning verkoopt Huize Ivicke twee keer door aan zichzelf: ’Het zal wel een bepaalde tactiek zijn’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.