Voltallige Alphense gemeenteraad veroordeelt Russische invasie en wil Oekraïense vluchtelingen opvangen: ’Richt Hoorn-West in als noodlocatie’ [update]

Wethouders Van Velzen en Schotanus nemen namens het college de verklaring in ontvangst van Marjon Verkleij (CDA) en René Driesen (GroenLinks).© Griffie Alphen aan den Rijn

Tim Engelbart
Alphen aan den Rijn

Als het aan alle twaalf fractievoorzitters van de Alphense raad ligt, stelt de gemeente ruimhartig huisvesting ter beschikking aan vluchtelingen uit het door oorlog getroffen Oekraïne. Het stadsbestuur moet ’proactief handelen’, vinden de twaalf partijleiders.

Ze hebben daarom een verklaring opgesteld die ze hebben overhandigd aan wethouders Van Velzen en Schotanus. Zij deden dat op een symbolische plek: onder de tekst van artikel 1 van de Nederlandse grondwet.

Alphen staat zij aan zij met de Oekraïners, zeggen de fractievoorzitters. „In de eerste plaats willen wij ons medeleven en onze steun uitspreken aan de bevolking en de leiders van Oekraïne. Hun strijd voor vrijheid en democratie, is de onze. Hun roep om vrede en recht, is de onze. Wij staan naast de Oekraïners in hun strijd voor deze gedeelde waarden.” De verklaring noemt de oorlog ’desastreus’ en wijst naar het Kremlin. „Russische troepen zijn het land met geweld binnengevallen.”

Nood-opvanglocatie

Maar de gevolgen zijn niet alleen voor de inwoners van het Oost-Europese land, denken de fractievoorzitters. Er komt een stroom van vluchtelingen op gang en die zal naar verwachting van de raadsleden straks deels ook neerstrijken in de Alphense regio. Het college van B en W moet daarom zorgen dat er voldoende woonruimte beschikbaar is voor opvangbehoeftige Oekraïners, en krijgt daarvoor alvast ’de steun en het mandaat’ van de voltallige raad. Daar moeten de stadsbestuurders dus mee aan de slag ’als er aan onze deur wordt geklopt voor opvang of steun.’

In de verklaring wordt de locatie Hoorn-West, vlakbij Hazerswoude-Rijndijk, als voorbeeld naar voren geschoven. „We kunnen dit gebied inrichten als noodopvanglocatie met tijdelijke woningen voor een bepaalde periode en incidenteel geld beschikbaar stellen.” De Oekraïeners verdienen niets meer of minder, besluit de Alphense raad. „Een oorlog als deze leidt tot onnoemelijk veel leed. Laten we solidair zijn.”

Een handtekening die op de verklaring ontbreekt is die van Filine Verloop, de lijsttrekker van Forum voor Democratie. FVD heeft als nieuwkomer in Alphen momenteel geen raadsfractie. Vertegenwoordigers van de partij is gevraagd wat ze vinden van de verklaring, maar zij hebben nog geen reactie gegeven.

Braakliggend terrein in Hoorn-West.© Cyclomedia

Het college laat in een reactie weten de verklaring van de gemeenteraad te steunen. „Ook wij veroordelen de Russische inval en leven mee met de inwoners van Oekraïne”, zegt een woordvoerder. Voor huisvesting van vluchtelingen is de gemeente aan het coördineren met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA), en doet ook in eigen gemeente onderzoek. Of dat resulteert in bebouwing in Hoorn-West, is nog maar de vraag. „Alleen voor kortdurende opvang zou dit geschikt zijn, waarbij dan tijdelijke huisvesting neergezet moet worden. We kijken daarom ook naar andere locaties.” Dat betreft leegstaande panden, verduidelijkt het college.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.