Werkgroep De Ruijter, Stichting Oekroe en Hands & Feet bundelen krachten voor ’Hulp voor Oekraïne’

Jaap de Mooij van Stichting Oekroe.© Foto Taco van der Eb

Justin Hendriks
Rijnsburg

Werkgroep De Ruijter, Stichting Oekroe en Hands & Feet hebben de website hulpvooroekraine.nl opgezet. De drie organisaties werken samen om geld en spullen in te zamelen voor de noodsituatie in Oekraïne.

De drie organisaties met Rijnsburgse roots zamelen vaker geld in voor Oekraïne, maar doen dat met eigen projecten. „Het is prettig dat we met de huidige noodsituatie gezamenlijk op kunnen trekken”, zegt Jaap de Mooij, voorzitter van Stichting Oekroe en secretaris bij Werkgroep De Ruijter. „Op de nieuwe website is te zien hoeveel geld er al gedoneerd is en welke spullen benodigd zijn.”

Elk van de drie goede doelen heeft een eigen achterban, vandaar het idee om de krachten te bundelen. „Daarmee hebben we een groot bereik en kunnen we daadkrachtig te werk gaan.”

Waardevol

Hulp voor Oekraïne vraagt om gebed, het doneren van spullen en financiële hulp. „Wij zijn drie initiatieven met een christelijke grondslag”, vervolgt De Mooij, die dankzij zijn werk voor Stichting Oekroe veel contacten heeft in Oekraïne. „Gisteren sprak ik met Nina, een sociaal werker uit Oekraïne, die bij het afgaan van het luchtalarm met vijftig tot zestig kinderen naar een schuilkelder moest vluchten. Zij vond het ontzettend waardevol dat er voor haar gebeden werd.”

„Buiten gebed zijn er ook spullen en geld nodig”, vervolgt De Mooij. „Denk aan kleding, dekbedden, slaapzakken, kussens en schoenen. Maar ook groenten in blik, rijst en pasta.” Het geven van spullen maakt hulp bieden laagdrempelig, aldus De Mooij. „Ook als je maar een euro kan missen, kun je door het geven van een pak rijst toch helpen.”

Al meer dan dertig jaar rijdt Werkgroep de Ruijter, één van de deelnemende goede doelen, met volgeladen vrachtwagens naar de armste gebieden in Oost-Europa. „Maar om de vrachtwagens de laten rijden is geld nodig. Er is ongeveer vier à vijfduizend euro nodig om de dieselkosten voor één vrachtwagen te dekken.” Hoeveel vrachtwagens er naar Oekraïne gaan, is nog niet bekend. Het gedoneerde geld dat niet wordt uitgegeven aan transport, gaat naar de aanschaf van verbandmateriaal.

Inzamelen

Op maandag-, woensdag- en zaterdagochtend kunnen tussen 9.00 en 12.00 uur spullen worden ingeleverd bij ’De Hal’ aan de Vinkenweg 7A in Rijnsburg. Op maandag- en woensdagavond van half zeven en half tien in de Immanuelkerk aan de Kerkstraat 5 in Rijnsburg. Op zaterdag 5 maart is er een inname van goederen op het Hoftuinplein tussen tien en twaalf uur ’s morgens.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.