Archana Brandenburg (31): ’Het spreekt mij aan om vanuit het geloof naar de samenleving te kijken’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

Archana Brandenburg.© Eigen foto.

Eva Stam

,,Sinds november 2020 woon ik met mijn man en dochter van twee in Alphen. Ik ben hier opgegroeid en heb er tot mijn achttiende gewoond. Nu dus toch weer terug, zodat ik dichterbij mijn familie ben. Daarnaast is het een fijne plek voor kinderen om op te groeien, dat heb ik in ieder geval altijd zo ervaren.”

„Door corona is de wereld kleiner geworden en nu we zoveel in Alphen zijn, wilde ik me hier gaan inzetten.

Dat ik actief zou worden voor de ChristenUnie was meteen duidelijk. De partij staat voor alles wat ik belangrijk vind. Daarnaast ben ik christelijk, dus vanuit het geloof naar de samenleving kijken spreekt mij aan. De wereld is tegenwoordig zo op de individuele mens gericht, maar de ChristenUnie focust zich op de samenleving als geheel. Dat vind ik een mooie gedachte. Het geeft een ’communitygevoel’.

Ik heb een tijd in Brussel gewoond, omdat ik werkte voor een Europees adviesorgaan. Ook heb ik mij voor de Rijksoverheid beziggehouden met landbouw. Daarbij moest ik met gemeenten samenwerken. Fascinerend vond ik dat. Er speelt heel veel en het is bijzonder dat ze zo dicht op de mensen zitten. Het leek mij wel wat om me daarvoor in te zetten. Maatschappelijke betrokkenheid vind ik belangrijk, ik heb het van huis uit meegekregen.

Inmiddels werk ik voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Voor het Rijk werken en mij daarnaast inzetten voor mijn gemeente is een mooie combinatie. Als ambtenaar heb je toch minder interactie met mensen, maar als raadslid kan je continu worden aangesproken. Heel anders dus. Sommige mensen spreken mij nu al aan van: hé, ik hoop dat jullie met dit onderwerp iets gaan doen.

Wonen vind ik een belangrijk thema. Ik merk dat het voor starters lastig is om iets te vinden. Het is ons gelukt, maar ik zie in mijn omgeving hoeveel mensen er moeite mee hebben. De prijzen zijn zo hoog. Tegelijkertijd vind ik dat niet alles volgebouwd moet worden. In Alphen loop je zo in het groen en dat moeten we zo houden. In Brussel was alles beton, dat wil je hier niet.

Op plek 6 op de lijst staan betekent dat ik waarschijnlijk niet verkiesbaar ben. Daar heb ik bewust voor gekozen. Met mijn werk en een jong gezin lukt het mij niet daadwerkelijk in de raad te gaan zitten. Volgende verkiezingen hoop ik wel verkiesbaar te zijn. Waarom ik nu dan toch op de lijst sta? Ik vind het belangrijk om de boodschap van de ChristenUnie uit te dragen. Ik sta daarvoor. Daarnaast ben ik jong, vrouw en heb ik een kleurtje. Diversiteit is belangrijk, ook bij partijen waarbij je het misschien niet altijd verwacht. Het voelt als mijn verantwoordelijkheid om een ander beeld te geven.

Het is spannend en leuk tegelijk om op de lijst te staan. Ik zie nu van dichtbij hoe campagne wordt gevoerd, hoeveel dingen er worden gedaan. Er gaat een wereld voor me open. Ik heb zoiets nooit eerder gedaan. Erg tof.”

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.