Katwijkse wijk Kalkoven krijgt buizenstelsel met milieuvriendelijke warmte: meerderheid bewoners wil meedoen

De wijk Kalkoven krijgt een buizenstelsel voor milieuvriendelijke warmte.© Foto Hielco Kuipers

Hielke Biemond
Katwijk

De Katwijkse wijk Kalkoven krijgt een buizenstelsel met opgewekte warmte uit het oppervlaktewater van de Rijn.

Een meerderheid van de bewoners heeft tegenover de gemeente aangegeven hun woning daarop te willen aansluiten, als alternatief voor aardgas. Het gaat om 164 huurders van woningcorporatie Dunavie en 148 particuliere huiseigenaren.

Om de aanleg van het buizenstelsel in de komende zes jaar rendabel te maken, moesten minimaal tweehonderd van de vijfhonderd bewoners zich achter het plan scharen.

De aanbesteding loopt nog tot april, maar Katwijk heeft met InWarmte al een warmteleverancier op het oog. Dat bedrijf sluit volgens de gemeente het beste aan bij de criteria die de bewoners zelf hebben vastgesteld. Betaalbaarheid is hun belangrijkste eis, gevolg door duurzaamheid en een goede klantenservice.

Opgelucht

Wethouder Jacco Knape spreekt opgelucht van ’een mooie en belangrijke stap’, na een periode waarin hij flink heeft moeten praten om genoeg animo te krijgen voor dit project. Dat heeft hem de hele collegeperiode flink wat hoofdbrekens bezorgd.

Kort na de vorige gemeenteraadsverkiezingen, vier jaar geleden, kreeg Katwijk ongeveer vijf miljoen euro subsidie van het kabinet om bij wijze van experiment de hele wijk Hoornes aardgasvrij te maken.

De euforie daarover in het gemeentehuis verstomde snel, omdat al snel bleek dat veel bewoners huiverig waren en de subsidie bij lange na niet volstond voor alle 2700 woningen. Om die reden besloot Knape het toe te spitsen op een klein deel daarvan: het wijkje Kalkoven.

Risico’s

Lokale partijen Durf, KiesKatwijk en Hart voor Katwijk ageren daar al jarenlang fel tegen. Zij vinden dat de gemeente veel te ver voor de muziek uitloopt en de bewoners met onnodige risico’s opzadelt.

Wethouder Knape benadrukt steeds dat het project alleen doorgaat als het betaalbaar is voor de eigenaars en huurders van de woningen. Daar biedt deze miljoenensubsidie volgens hem een uitgelezen mogelijkheid voor. Als het op deze manier niet lukt, stelt hij, dan lukt het nooit en nergens.

Om in navolging van Kalkoven nog veel meer Katwijkse huizen van milieuvriendelijke warmte te voorzien, in de komende decennia, zal het kabinet volgens Knape dan ook flink de portemonnee moeten trekken. Een meerderheid van de gemeenteraad steunt hem daarin.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.