Flip Kuipers, warme chocolademelk als troost | Uitgelicht

Broer Roolvink

Flip Kuipers Geboren: Sneek: 4 oktober 1957. Overleden: Leiderdorp, 21 december 2021.

In de afscheidsdienst bracht zijn negentigjarige vader op ontroerende wijze de herinneringen aan zijn zoon onder woorden. Thea de Waal kende Flip Kuipers vanaf de middelbare school. Zij was eenenveertig jaar met hem getrouwd. Zij had aan honderdduizend woorden nog niet genoeg gehad om hun liefde voor elkaar te verwoorden. Want hij was zo’n lieve zorgzame man.

Isabelle vertelde mede namens haar broer Maurits dat zij een fantastische vader hadden gehad. Hij was hulpvaardig. Bij hem was je veilig. Ook de woorden van zijn broer, zwager, schoonzus, schoonzoon en de dominee waren hartverwarmend. Er was mooie muziek. En helemaal in de geest van Flip Kuipers stond er buiten een foodtruck met koffie en warme chocolademelk klaar. Juist omdat dit indrukwekkende afscheid zo troostrijk was, voelde je tegelijk de schrijnende pijn van het verlies, na het noodlottig ongeval dat hem getroffen had.

Flip Kuipers - wellevend, charmant, intelligent, eerlijk, integer - legde de lat voor zichzelf altijd hoog. Hij was enthousiast, betrokken, dienstbaar en had van jongs af een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Een echte verbinder. Dat zullen zij die hem het meest nabij waren, maar ook zijn collega’s en klanten die hij adviseerde, zeker aan hem ervaren hebben. En dan de manier waarop hij zijn dementerende schoonmoeder hielp: hij was haar vaak tot troost.

Hij was de oudste van vier zonen, van wie de ouders scheidden. Lange tijd nam hij de zorg voor het gezin op zich. Na zijn middelbare schoolperiode in Leiden kreeg hij een baan bij de Belastingdienst en op het Ministerie van Financiën. Van 1988 tot nu was Kuipers een geliefde collega bij KPMG-Meijburg & Co in Amstelveen.

Ook de medewerkers van kringloop Op Dreef in Sassenheim zullen hem missen. Als vrijwilliger was hij daar hoofd van de afdeling De Muziekdoos. Hij was een geboren verzamelaar. Vroeger als kind al postzegels en eerstedagenveloppen. Later met eigen kinderen flippo’s en voetbalplaatjes. Zijn grote passie echter was het verzamelen van singles uit de jaren vijftig en zestig. In verpleeghuis De Ommedijk in Leiderdorp, waar zijn moeder een tijd verbleef, draaide hij geregeld de oude vinylplaatjes.

Toen de kinderen nog klein waren werd vaak gekampeerd, later maakten Flip en Thea samen mooie reizen. De foto is gemaakt in Siena. En bij elk huwelijksjubileum werd met de kinderen een grote reis gemaakt, zoals naar Tanzania en Florida. Dat de echte familieman tegelijk een superopa was voor Nola en Vik laat zich raden.

Op je vierenzestigste zit je natuurlijk nog vol plannen. Het is dan ook volstrekt absurd dat iemand die zo aanwezig was, er ineens niet meer is. Het mooiste aan hem was zijn onvoorwaardelijke liefde en zijn altijd positieve gerichtheid op de ander. Het gemis van Flip Kuipers zal daarom nog lang pijn doen. Laat daarom vooral deze kostbare herinneringen een troost mogen zijn.

uitgelicht

In deze wekelijkse rubriek beschrijft Broer Roolvink het leven van onlangs overleden bekende en minder bekende mensen uit deze regio.

Hebt u een tip of wilt u reageren? Mail dan naar b.roolvink@gmail.com.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.