Politiek Teylingen: wij willen vluchtelingen opvangen

van onze verslaggever
Teylingen

Heel politiek Teylingen wil vluchtelingen uit Oekraïne opvangen in de gemeente. ,,Laten we ze helpen, door ze ook in Teylingen een veilige plek te bieden. En met elkaar gastvrij te zijn voor Oekraïense vluchtelingen’’, aldus het college en alle acht politieke partijen in de gemeenteraad in een gezamenlijke verklaring.

,,Oekraïne is woensdag 23 februari aangevallen door Rusland, en de Oekraïense bevolking is verzeild geraakt in een nutteloze en desastreuze oorlog. Inmiddels zijn honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld. Op zoek naar een veilige plek’’, aldus de verklaring van het college en VVD, CDA, PvdA, D66, Trilokaal, GroenLinks, ChristenUnie en Fractie Piket in een gezamenlijke verklaring. ,,Uit solidariteit met al die mensen, jong en oud, die tegen hun wil huis en haard hebben moeten verlaten’’, zegt het voltallige gemeentebestuur.

Raad en college gaan die bereidheid kenbaar maken bij de relevante instanties. ,,Ook zijn we in gesprek over verschillende manieren waarop we als gemeentebestuur kunnen ondersteunen bij (kleinschalige) opvang. Onze gedachten zijn bij inwoners van Teylingen die familie, vrienden of kennissen in Oekraïne hebben en wensen hen heel veel sterkte en kracht toe in deze moeilijke tijd’’, aldus de gezamenlijke verklaring.

Eerder liet burgemeester Carla Breuer al weten dat ze ,,geschokt is door deze aanval op een soeverein land. Het is een rechtstreekse aanval op vrijheid, democratie en vrede.’’ De burgemeesters in de veiligheidsregio Hollands Midden hebben vrijdagochtend gesproken over de situatie in Oekraïne. Begin volgende week wordt daar in de Veiligheidsregio verder over gesproken. Het kabinet heeft vrijdag bij alle 25 veiligheidsregio’s de optie op tafel gelegd van minstens tweeduizend opvangplekken per regio.

Bij het bestuurscentrum in Voorhout en bij het gemeentekantoor in Sassenheim wappert inmiddels de blauw-gele Oekraïense als steun aan de inwoners van het getroffen land. Nieuwkomer Milan Schenk liet eerder op sociale media weten tegen de sancties tegen Rusland te zijn. Dit is een oorlog tussen twee landen waar we niets mee te maken hebben en ons ook niet mee moeten bemoeien, zo onderschreef lijsttrekker Milan Schenk een verklaring van Wybren van Haga van BVNL. Van Haga splitste zich eerder af van Forum voor Democratie. Op zijn Twitteraccount heeft Schenk een foto gezet van hemzelf met de FvD-kamerleden Pepijn van Houwelingen en Gideon van Meijeren.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.