Drone gooit pak drinkyoghurt de Alphense gevangenis binnen; blijkt propvol telefoons en opladers te zetten

Pakken drinkyoghurt bevatten meestal drinkyoghurt. Ditmaal echter telefoons...© Optimel

Tim Engelbart
Alphen aan den Rijn

De bewakers van de PI Alphen stonden wel even gek te kijken toen een drone een pak drinkyoghurt boven het buitengedeelte van de gevangenis naar beneden liet vallen. Was hier een gedetineerde bezig met een speciaal zuiveldieet, of was er meer aan de hand?

Het bleek al snel het laatste te zijn. „Onze collega’s zijn direct extra op hun hoede wanneer een drone in de buurt wordt gesignaleerd”, vertelt een woordvoerder van de penitentiaire inrichting. „Zeker wanneer deze een ’bijzonder’ pak Optimel op een luchtkooi dropt.”

De luchtdropping kon direct worden onderschept, en al spoedig bleek dat er geen gevangenen met een ’yoghurtcraving’ rondliepen, maar iemand een manier zocht om mobiele telefoons met bijbehoren als simkaarten en opladers de gevangenis in te smokkelen.

Dat ging, helaas voor de beoogde ontvanger, niet door. „We hebben het pak Optimel met daarin smokkelwaar kunnen onderscheppen en in beslag kunnen nemen”, vertelt de woordvoerder.

(Tekst gaat door onder de foto)

De in beslag genomen telefoonspullen uit het drinkyoghurtpak.© PI Alphen

Het gebeurt vaker bij de PI Alphen dat smokkelaars via originele routes spullen voorbij de bewakers proberen te sluizen. Afgelopen januari probeerden bezoekers het nog met een bakje ingevroren eten, waarin een smartphone verborgen zat. Deze kwam bij een röntgenscan aan het licht.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.