Fatima Achahboun (45): ’Iedereen moet mee kunnen doen in de samenleving’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

© Eigen foto.

Eva Stam

Fatima Achahboun (45): ,,Ik ben geboren en getogen in Alphen aan den Rijn. Ik heb er altijd met plezier gewoond en doe dat nog altijd. Een uitstapje naar een andere plaats heb ik weleens gemaakt, maar toch ben ik altijd weer naar Alphen teruggekomen. Het is een veilige thuishaven. Ik zet me graag voor de stad in.’’

,,In het dagelijks leven werk ik als re-integratie en activeringscoach. In opdracht van het UWV coach ik mensen in verschillende levensfases. Zo neem ik klanten mee naar hun maatschappelijk werker of ga ik mee naar de rechtbank. Hiervoor was ik wijkcoach en hielp ik minderjarige alleenstaande vluchtelingen.

Nieuw Elan trok jaren geleden al mijn aandacht, ze vielen me echt op. Maar ik was niet heel politiek dus deed er niets mee. In 2013 heb ik mij toch aangemeld als lid. Ik heb mezelf toen echt mogen ontwikkelen. Vorig jaar werd ik plots raadslid nadat iemand anders de raad moest verlaten. Het kwam als een verrassing. Ik dacht: jeetje, wat nu? Wil ik dit nog wel? Toen ik van de schrik was bekomen, ben ik er vol voor gegaan. Ik wilde heel veel. Ik moest goed kijken hoe anderen het deden en vooral: lezen, lezen, lezen.

Ik heb minder kunnen bereiken dan ik wilde, maar dat heeft iedereen in de raad wel. Corona maakte het werk lastiger. Nu sta ik op plek 9 op de lijst. Ik voel me vereerd hoor, en stiekem ga ik ervan uit dat ik weer in de raad kom. Dan wil ik alle schade inhalen. Ik heb de interactie met inwoners gemist.

Ik vind het belangrijk dat mensen zich gehoord voelen. Er wordt veel hulp aangeboden, maar mensen weten vaak niet bij wie en waar ze terecht moeten. De afstand tussen burger en raadsleden moet kleiner. Ik ben een echte bruggenbouwer, dus ik zie dat als mijn taak.

Zelf ben ik geboren ’in het sociale domein’, zo noem ik dat. Ik kom uit een gastarbeidersgezin en liep tegen de nodige problemen aan. Diezelfde problemen zie ik nog steeds. Armoede, analfabetisme en weinig participatie, het zijn thema’s die mij aan het hart gaan. Het wantrouwen in de politiek moet weg en de schaamte bij burgers om hulp te vragen ook. Iedereen moet mee kunnen doen.

Een lokale partij als Nieuw Elan is zeer geschikt om die problemen aan te pakken. Ik zeg altijd maar zo: een beter milieu begint bij jezelf, denk niet te groot. Wij zijn authentiek en ons programma is gericht op Alphen. Ja, ik heb wel zin om opnieuw iets te kunnen betekenen.’’

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.