Benefietconcert en polsbandjes: #LeidenhelptOekraine gaat door

Trudy Kwik: ,,De hele week borrelde het al door mijn hoofd dat we door moeten gaan.’’© Archieffoto

Marieta Kroft
Leiden

Er komt een vervolg op de succesvolle inzamelingsactie #LeidenhelptOekraine van de afgelopen week. Een groep Leidenaars heeft vrijdagochtend de koppen bij elkaar gestoken en nog meer plannen bedacht voor hulp aan Oekraïne. Vast staat dat er binnen enkele weken een groots benefietconcert in de Stadsgehoorzaal komt.

De Leidse Trudy Kwik zag vol bewondering hoe Roald Laport met zijn initiatief #LeidenhelptOekraine in een paar dagen tijd voor 100.000 kilo aan spullen wist in te zamelen. ,,De hele week borrelde het door mijn hoofd dat we door moeten gaan. De beelden en berichten over het oorlogsgebied maken mij zo vreselijk bezorgd.’’ Donderdagmiddag benaderde ze een groep Leidenaars met een groot netwerk onder ondernemers, verenigingen en studenten. De andere ochtend zaten ze al bij elkaar voor het bedenken van geldinzamelingsacties.

Kwik was blij verrast met ’alle energie en power’ die tevoorschijn kwam. ,,We hebben al twee concrete acties in gang gezet.’’ De eerste is de verkoop van siliconen polsbandjes. ,,We hebben 10.000 blauwe polsbandjes besteld. We laten in het geel ’Leiden helpt Oekraïne’ drukken. We verwachten dat ze in de loop van de week klaar zijn en dan gaan we ze voor 5 euro per stuk verkopen. De 50.000 euro die we hiermee hopen op te halen, gaat naar Giro 555.’’

Benefietconcert

Een tweede concrete actie is de organisatie van een benefietconcert in de Stadsgehoorzaal. ,,Wanneer weten we nog niet, maar dat zal zeker binnen enkele weken zijn. Eimert van der Vliet heeft nauwe connecties met de Stadsgehoorzaal. Daar kunnen we vast en zeker terecht met 1500 mensen.’’ Welke artiesten er optreden, is nog niet bekend, maar volgens Kwik is er veel Leids talent dat voor een optreden wordt benaderd.

De Leidse ondernemer gaat er vanuit dat niemand kosten in rekening brengt, zodat de inkomsten uit de kaartverkoop voor 100 procent naar Giro 555 kunnen.

Meer ideeën

Het vrijdagochtendoverleg leverde nog meer ideeën op, maar volgens Kwik is het nog te vroeg om daarover iets naar buiten te brengen. Vast staat dat de Leidse hulptroepen onder de naam #LeidenhelptOekraine nog wel even van zich laten horen. De website die Laport had gemaakt voor zijn inzamelingsactie, blijft voor de nieuwe initiatieven in de lucht. ,,Roald had de website gelanceerd voor een eenmalige inzamelingsactie. Zijn team bouwt de website om zodat wij hem kunnen voortzetten.’’

Lees ook: Van een ’rave’ tot je wenkbrauwen laten harsen: zo kan je komende dagen Oekraïne helpen in onze regio

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.