B en W Kaag en Braassem: ’Geen idee wanneer storingen aan de Leimuiderbrug verholpen zullen zijn’

Beeld van Valentijnsdag dit jaar: de Leimuiderbrug is weer eens in storing, maar nu voor het scheepverkeer.© Foto Hielco Kuipers

Paul van der Kooij
Leimuiden

B en W van Kaag en Braassem hebben geen idee wanneer de storingen verholpen zijn waarmee de Leimuiderbrug over de Ringvaart herhaaldelijk kampt.

Dat antwoorden ze op vragen die Pro Kaag en Braassem stelde na het weekeinde van 27 en 28 januari. Toen ontstonden voor de brug in de N207 wachttijden tot 172 minuten.

De bestuurders zijn het met de partij eens dat de storingen ’veel hinder geven en economische effecten hebben’. Maar, zo benadrukken ze, niet de gemeente maar de provincie Noord-Holland is de beheerder van brug bij Leimuiden. De opties van Kaag en Braassem zouden daardoor ’zeer gelimiteerd zijn’.

Wel heeft wethouder Yvonne Peters namens het college contact gehad met de ’verantwoordelijk gedeputeerde’ van de provincie Zuid-Holland: „En die heeft toegezegd dat hij contact zou opnemen met zijn gelijke van de provincie Noord-Holland.’’ Ook heeft Peters het probleem ’benoemd’ bij de dagelijks bestuurder van Holland-Rijnland en zijn aandacht hiervoor gevraagd. Op ambtelijk niveau zijn er inmiddels directe lijnen en er is een klachtennummer ingesteld.

Hulpdiensten

Op de vraag of de aanrijtijden van de hulpdiensten via de N207 richting Alphen door de langdurige openingen ’geregeld in het gedrang komen’, is het antwoord dat de gebieden aan weerszijden van de brug door verschillende veiligheidsregio’s worden bediend. Volgens B en W komen de aanrijtijden daardoor niet in het gedrang, maar blijven ze juist gewaarborgd.

Over vaartijden gaat het niet: toen de vragen werden gesteld moest de op Valentijnsdag begonnen storing nog komen die ervoor zou zorgen dat de brug 42 uur lang niet open kon voor het scheepvaartverkeer.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.