Alphen gaat 300 Oekraïense vluchtelingen opvangen: ’We kunnen opschalen als dat nodig is’

Oekraïense vluchtelingen wachten op vervoer in Polen.

Oekraïense vluchtelingen wachten op vervoer in Polen.© Foto Mateusz Marek/EPA

Tim Engelbart
Alphen aan den Rijn

Er komen in de komende weken driehonderd vluchtelingen uit Oekraïne naar Alphen. Dat maakt de gemeente vandaag bekend. Ze roept inwoners met spoed op om woonruimte en diensten aan te bieden. „De gemeente maakt graag gebruik van de gastvrijheid van Alphenaren”, aldus een woordvoerder.

De actie volgt op een solidariteitsverklaring van de unanieme Alphense gemeenteraad.

De aankomende dagen krijgen de eerste tweeduizend Oekraïense vluchtelingen in Nederland onderdak van het Rijk. Zij zullen worden gehuisvest in Amsterdam, Ede, Den Haag, Zaanstad en Haarlem. Vlak daarna komt Alphen aan de beurt.

Het aantal van driehonderd opvangplekken is niet in steen gebeiteld. Eventueel kan het worden opgehoogd, legt een woordvoerder uit. „Dat hangt af van de ontwikkelingen in Oekraïne en het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt. De regio Hollands Midden, waar Alphen ook deel van uitmaakt, kan altijd nog opschalen om meer vluchtelingen op te nemen.”

Woonruimte waar de gemeente naar kijkt wordt voornamelijk gezocht in de hoek van ’airbnb-locaties, bed & breakfasts en vakantiewoningen’. „Vluchtelingen kunnen daar wat langer zelfstandig verblijven”, verklaart de woordvoerder.

Behalve huisvesting bestaat ook behoefte aan bepaalde goederen en diensten. De gemeente zoekt activiteiten, Russisch- en Oekraïenssprekende tolken en maaltijden. Wie kan helpen, wordt gevraagd zich te melden op een speciaal voor dit doel ingericht e-mailadres.

Hoe lang de actie duurt, kan de gemeente nog niet zeggen. „Dat is afhankelijk van de ontwikkelingen in Oekraïne.”

Lees ook: Een heel winkelpand vol met spullen voor Oekraïne en een geëmotioneerde Nataliya: de ’reddingsactie’ van haar moeder liep ’nogal uit de hand’

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.