Zeventig vluchtelingen uit Oekraïne krijgen een plekje in leegstaand kantoor Rabobank langs de A4 bij Roelofarendsveen

In het voormalige kantoor van de Rabobank langs de A4 bij Roelofarendsveen krijgen vluchtelingen uit de Oekraïne een plekje.© Foto Hielco Kuipers

Paul van der Kooij
Roelofarendsveen

Zeventig vluchtelingen uit Oekraïne kunnen voor minimaal zes maanden een plekje krijgen in het leegstaande pand van de Rabobank aan Het Oog in Roelofarendsveen.

Dat maakte de gemeente Kaag en Braassem, die de opvang organiseert, vrijdagmiddag bekend. Gezien het aantal inwoners moet de gemeente 34 van de duizend plekken regelen waar de Veiligheidsregio de komende tijd van het kabinet voor moet zorgen. Door de zeventig bedden is ze ook al klaar voor het moment waarop de regio voor nog eens duizend bedden moet zorgen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is het kantoorgebouw langs de afrit van de A4 zeer geschikt voor de opvang van vluchtelingen. Zo beschikt het pand over een uitgebreide keuken en veel sanitair.

Ook kan er de nodige privacy worden geboden door de indeling van het deel van het gebouw dat nu gebruikt wordt. Zo zijn de kantoorruimtes niet te massaal, maar plooien ze zich rond een atrium. Mochten er veel extra vluchtelingen komen, dan is er de mogelijkheid om ’op te schalen’.

Hartverwarmend

Naast de gemeentelijke opvang, zijn er ook particuliere initiatieven zoals in Woubrugge. Burgemeester Astrid Heijstee vindt het ’hartverwarmend om te zien hoe onze gemeenschap zich inzet voor de mensen uit Oekraïne’.

Waar nog wel naar wordt gezocht, zijn mensen die Oekraïens of Russisch spreken, de belangrijkste voertalen in Oekraïne, en die als tolk en/of vrijwilliger ingezet kunnen worden tijdens de opvang en maatschappelijke ondersteuning van de vluchtelingen. Zij kunnen zich aanmelden op het e-mailadres helpmee@kaagenbraassem.nl.

Inwoners die mensen uit Oekraïne willen opvangen, kunnen hier kijken.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.