Rusland dreigt activiteiten moederbedrijf van Facebook te stoppen

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Rusland stopt de activiteiten van mediagigant Meta Platforms, moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, als het toestaat dat wordt opgeroepen de president van Rusland of andere bestuurders en militairen te doden. Het Openbaar Ministerie in Moskou is een onderzoek begonnen naar het aanzetten tot het vermoorden van Russen en spreekt van terroristische activiteiten.

Haatzaaien mag volgens Meta niet op de sites. Maar het bedrijf zou nu een uitzondering maken voor oproepen Russen te doden, met name president Vladimir Poetin, zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko en militairen en bewindslieden uit Rusland.

Een woordvoerder van Meta heeft mediaberichten bevestigd dat het tijdelijk oproepen als "dood aan de Russische aanvallers" tolereert, maar geen oproepen Russische burgers te doden. De mensenrechtenorganisatie van de VN noemt de stap van het mediabedrijf "zorgwekkend".

De Russische ambassade in de Verenigde Staten reageerde woedend op de aankondiging van Meta en riep de autoriteiten op maatregelen te nemen tegen "de extremistische activiteiten" van het bedrijf. Rusland blokkeerde vorige week al de toegang tot sociale media als Facebook en Twitter, nadat Facebook bekend had gemaakt Russische media tegen te houden in Europese landen.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.