Controle op verhuur via Airbnb wordt strenger in Leiden

De verhuur van woningen aan toeristen wordt strenger gecontroleerd.© Archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

De controle op Leidenaars die (een deel van) hun woning verhuren via Airbnb wordt strenger. Een voorstel van de CDA-fractie om dat te doen, kon rekenen op een meerderheid.

Leiden heeft onlangs regels en voorwaarden vastgesteld voor de zogeheten toeristische verhuur van woningen via websites als Booking.com en Airbnb. Zo mag een huis, kamer, appartement, studio of woonboot niet langer dan dertig dagen per jaar worden verhuurd. Bovendien moeten de verhuurders toeristenbelasting betalen, 3,50 per persoon per nacht.

Leiden is goed voor ongeveer 300 advertenties op Airbnb. Die zijn dus nu aan een aantal regels gebonden en wie die overtreedt, kan rekenen op forse boetes. Toerisme-wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks) gaf daar direct bij aan dat er weinig gecontroleerd gaat worden. Alleen bij overlast komt de lokale overheid in beweging.

Dat vond met name de CDA-fractie een zwaktebod, in de strijd tegen illegale verhuur. Raadslid Josine Heijnen kwam daarom met een voorstel om vaker, harder en efficiënter te handhaven op dit punt en daar was een ruime meerderheid van haar collega’s het mee eens. Het is aan het stadsbestuur dat na de verkiezingen aantreedt om dit ook uit te voeren.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.