Eerste Alphenaren brengen hun stem uit in nu al geopende stembureaus

De eerste duizend Alphenaren hadden rond het middaguur hun stem al uitgebracht.© Foto ANP

Ruud Sep
Alphen aan den Rijn

Hoewel op dit moment andere zaken het nieuws beheersen, zijn de gemeenteraadsverkiezingen ook in Alphen vanochtend gewoon begonnen. Om half acht vanochtend openden zes stembureaus in Alphen en twee in Boskoop de deuren. Rond het middaguur hadden de eerste duizend Alphenaren hun stem uitgebracht.

Net als de verkiezingen voor de Tweede Kamer van vorig jaar, duren ook deze verkiezingen drie dagen. Dat wil zeggen: een beperkt aantal stembureaus is al voor woensdag - de eigenlijke verkiezingsdag - open. Op maandag kan er alleen in Alphen en Boskoop al gestemd worden, op dinsdag gaat in alle andere dorpen die onder de gemeente vallen één bureau open. Op woensdag zijn er in de hele gemeente meer dan zeventig stembureaus.

De verlenging van de periode waarin kan worden gestemd, vloeit voort uit de coronacrisis en is bedoeld om al te grote drukte bij de stembussen te voorkomen.

Alphenaren kunnen dit keer kiezen uit twaalf partijen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 maakten ruim 48.000 Alphenaren gebruik van hun kiesrecht, waarmee de opkomst uitkwam op 56,3 procent. Bij de herindelingsverkiezingen van 2013 bereikte de opkomst met een magere 40,9 procent een historisch dieptepunt. Vorig jaar, bij de stembusdriedaagse voor de Tweede Kamer, kwam 81,4 procent van de stemgerechtigde Alphenaren opdagen.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.