Geld voor gastgezinnen die vluchtelingen uit Oekraïne opvangen? Dat is een mooi begin | commentaar

Vluchtelingen uit Oekraïne in een recreatiewoning op een vakantiepark. De mensen op de foto komen niet in het verhaal voor.© Archieffoto ANP

Annelies Karman

De Oekraïense Natalia kan met haar moeder Svetlana en dochter Vika bij Robert Jan terecht. Zijn Hilversumse eengezinswoning is voor hen sinds vorige week ’thuis’. 35.000 gastgezinnen hebben zich net als Robert Jan gemeld om vluchtelingen op te vangen.

Voor deze groep Oekraïners is het een warm bad om bij Nederlanders in huis te mogen wonen, in plaats van op de slaapzaal van een opvanglocatie. Natalia leert wat van de taal en zij en haar moeder kunnen hun verhaal kwijt. Ze hebben iemand om hun leed mee te delen en die dingen voor ze kan regelen. De staat mag ook in z’n handjes knijpen, want een plek in een opvanglocatie kost de staat per persoon per jaar bijna 28.000 euro, zo’n 2.300 euro per maand.

Regeldingen

Daar staat tegenover dat het voor het gastgezin, of de gastheer of -vrouw heel ingrijpend is om in het eigen huis met een of meer mensen te delen. Het leven van Robert Jan verandert erdoor. Praktische dingen zoals een rij voor de badkamer zijn nog de kleinste zorg.

De gasten hebben psychische hulp nodig. Robert Jan moet een stuk meer boodschappen doen, zijn gasrekening gaat omhoog, er zijn veel regeldingen, zoals binnenkort school voor de jonge Vika.

Woningnood

Het heeft nogal wat voeten in de aarde om op deze manier Oekraïners op te vangen. Maar als het lukt, is het een hele mooie manier. Zeker gezien de woningnood en de tijd die het vaak kost om opvanglocaties te regelen. Die grote locaties blijven nog steeds hard nodig, want heel veel mensen moeten vluchten door de Russische inval.

De thuisopvang moet net zo professioneel worden geregeld als de grote opvanglocaties. Een maandelijkse tegemoetkoming in geld voor boodschappen en energie is pas het begin voor gastgezinnen. Dat er een handleiding komt met informatie is een goede zaak.

Gecoördineerd

Als het alleen daar bij zou blijven, is dat te mager. Begeleiding en hulp op maat is nodig. De gastgezinnen moeten daarnaast gescreend worden op veiligheid. En een gastheer of -vrouw moet aan kunnen geven als opvang niet meer lukt om wat voor reden dan ook. Allemaal gecoördineerd vanuit instanties die hier ervaring mee hebben, zoals het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers).

Nederland moet goed zorgen voor Natalia, Svetlana en Vika. Maar ook voor Robert Jan.

Lees ook: De zwangere Natalia, haar dochter Vika en oma Svetlana uit Oekraïne wonen nu bij Robert Jan in Hilversum

Lees ook: Wil je een Oekraïens gezin in huis nemen? Zo doe je dat

Lees ook: Ruim 25.000 gastgezinnen hebben zich gemeld voor Oekraïners. Wat zijn dat voor mensen en hoe worden ze gescreend? ’Hoeveel wc’s heeft u?’

Video: Jan Lamers / Mediahuis

Lees meer over de oorlog in Oekraïne.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.