Met het Leidse festival Peel Slowly and See muzikaal het einde van de coronabeperkingen vieren

De vorige editie van Peel Slowly and See.© Foto Rob van Dullemen

Peter Bruyn
Leiden

Afgelopen najaar was Peel Slowly and See in Leiden het eerste festival dat kon plaatsvinden toen de lockdown tijdelijk en gedeeltelijk werd opgeheven. Dat leverde een schitterende muziekavond op.

En komende weekeinde staat hetzelfde festival symbool voor de aangekondigde opheffing van alle coronabeperkingen. Daarbij zijn de landgrenzen ook weer grotendeels geopend en dat is te merken aan het programma, dat niet zonder reden als ondertitel heeft: Festival of Music Discoveries.

Uit dezelfde jonge Londense jazzscene waar het festival in 2019 reeds het geweldige Maisha met saxofoniste Nubya Garcia vandaan trok, komt nu pianist Ashley Henry met zijn trio en dat belooft veel. Hij verbindt de jazztraditie met de r&b, wat natuurlijk niet nieuw is, maar wel vaak een succesvolle wijze is om popmuziek wat richting jazz te trekken. Hetzelfde doet de Berlijnse Kid Be Kid, die verder een heel andere muzikale achtergrond heeft.

Peel Slowly and See wordt georganiseerd door een collectief muziekliefhebbers en organisaties met totaal verschillende achtergronden: De X heeft zich gespecialiseerd in avontuurlijke muziek met een niet-westerse achtergrond. Funked Up is geworteld in soul, funk en andere stijlen met een ritmische basis. Velvet Music Leiden overziet het brede popspectrum. Subblicious en Yugofuturism wroeten graag en diep in de underground en avant-garde. Dat samen levert een twintigtal concerten op die stilistisch aangenaam uiteen waaieren, maar allemaal aan het kwaliteitscriterium van Peel Slowly and See voldoen.

Dat kan variëren van de ambachtelijkheid van Bertolf tot de uitbundigheid van Conjunto Papa Upa. Van de eigenzinnigheid van Aafke Romeijn tot de jazzy dwarsigheid van het Italiaanse Ottone Pesante. En van het hyperhippe Tramhaus tot de tijdloze feestmuziek van Dancing Dollekamp.

Peel Slowly and See vindt zaterdag 19 maart plaats op drie locaties in de Marktsteeg: Gebr. de Nobel, Scheltema en Marktsteeg 10.

Zie voor het complete programma en kaartverkoop: www.peelslowlyandsee.nl

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.