Winst Pharming halveert, coronacrisis en licentiekosten drukken inkomsten

Sijmen De Vries.© Foto Hielco Kuipers

Martijn de Meulder
Leiden

De nettowinst van biotechbedrijf Pharming over het afgelopen jaar is meer dan gehalveerd, bleek uit donderdag gepresenteerde jaarcijfers. De teruggang heeft te maken met de coronacrisis en de licentiekosten voor een nieuwe gentherapie die Pharming wil ontwikkelen.

In het afgelopen jaar behaalde Pharming bijna 199 miljoen dollar omzet met de verkoop van medicijn Ruconest. Daar bleef aan nettowinst 16 miljoen dollar van over. Dat is flink minder dan vorig jaar, toen het Leidse biotechbedrijf bijna 38 miljoen dollar nettowinst boekte bij een hogere omzet.

Pharming verdient op dit moment zijn geld met de verkoop van één medicijn: Ruconest. Dat is een middel tegen de zeldzame ziekte erfelijk angio-oedeem die aanvallen van weefselzwellingen veroorzaakt. De oorzaak van de lagere omzet en winst ligt volgens Pharming deels in de coronacrisis en ’schommelingen in de bestellingspatronen van onze klanten’ waardoor het minder van Ruconest verkocht.

Ook gaf het bedrijf meer uit aan vaste lasten en personeel en de kosten die met de mogelijk aanstaande introductie en goedkeuring van het nieuwe medicijn leniosilib samenhangen. De grootste rem op de winst - 13 miljoen dollar - was echter een licentiebetaling van een nieuwe therapie met de naam OTL-105. Dit is een experimentele stamcel-gentherapie voor eveneens erfelijk angio-oedeem. Maar waar Ruconest de patiënt beschermt tegen de gevolgen van aanvallen, zou een gentherapie in potentie de patiënt kunnen genezen. Pharming wil OTL-105 nu zelf ontwikkelen en zo mogelijk later op de markt brengen. Net als het nu voor leniosolib doet.

’Geen probleem’

Volgens Pharming CEO Sijmen de Vries is 2021 „het begin van een belangrijke nieuwe periode in de ontwikkeling van Pharming.” De verdiensten uit Ruconest stellen het bedrijf volgens hem in staat om „onze investeringen in lange termijngroei op te hogen voor het realiseren van een aantal aanvullende strategische doelen.” Dat de winst terugloopt is volgens hem dus geen probleem, maar een investering in de toekomst. De Vries wil dat zijn bedrijf niet langer afhankelijk is van Ruconest alleen, maar meerdere medicijnen op de markt brengen om de inkomstenstroom stabieler te maken.

Uit de cijfers blijkt ook hoe afhankelijk Pharming is van de Verenigde Staten: van de 199 miljoen dollar omzet komt ruim 193 miljoen daar vandaan. Dat zal de komende jaren niet veranderen omdat de markt voor de medicijnen voor zeldzame ziektes, waarin Pharming is gespecialiseerd, vooral een Amerikaanse markt is.

Ook voor dit jaar verwacht De Vries geen indrukwekkende cijfers, omdat de kosten voor de voorbereidingen voor de lancering leniolisib ’significante’ effecten zullen hebben op de winstgevendheid. Van leniosilib, een middel tegen de zeldzame auto-immuunziekte APDS, heeft het bedrijf onlangs aangetoond dat het werkt. Pharming verwacht het middel begin 2023 op de markt te kunnen brengen.

Pharming is een honderd procent Leids bedrijf maar noteert zijn cijfers in dollars omdat het ook aan de Amerikaanse Nasdaq-beurs is genoteerd. Op de Amsterdamse beurs werden de jaarcijfers donderdagochtend met enige beleggersonvrede ontvangen, het aandeel koerste 5 procent lager dan woensdag.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.