Partijleider Arjan Bakx ondanks verkiezingswinst weg bij CDA Zoeterwoude; zetel komt beschikbaar voor Josje van Houten

Arjan Bakx: ,,© Foto Hielco Kuipers

Gertjan van Geen
Zoeterwoude

Arjan Bakx is opgestapt als fractievoorzitter van het CDA in Zoeterwoude. Bakx kan zich niet verenigen met de toon die de nieuwe fractie wil laten horen in de komende raadsperiode. ,,Ik heb na de eerste bijeenkomst een nachtje wakker gelegen en besloten dat dat gelijk de laatste was’’, zegt Bakx.

Volgens een persbericht heeft Bakx na de eerste gesprekken met de kandidaat-raadsleden geconstateerd dat er een groot verschil van inzicht bestaat over de koers voor de komende vier jaar. ,,Ik merkte dat er te veel licht zat tussen de interpretaties van het verkiezingsprogramma’’, zegt Bakx zelf.

Het CDA was in Zoeterwoude de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen woensdag. Bakx won een zetel en kwam met zijn partij op gelijke hoogte met Progressief Zoeterwoude (PZ), dat een zetel inleverde en van zes naar vijf zakte. Het verschil tussen beide partijen bedroeg 180 stemmen.

Nieuwkomers Matthijs van der Hoeven en Max van Mil behaalden beduidend meer voorkeurstemmen dan lijsttrekker Bakx. Door de uitslag kan het CDA, dat vier jaar lang een coalitie vormde met PZ, eventueel met de VVD het college van b en w in. Bakx zegt dat het aantal voorkeurstemmen en mogelijke voorkeuren voor een andere coalitiepartner niet ten grondslag ligt aan zijn besluit. ,,Er is nog niet eens over gesproken over een mogelijke andere coalitiepartner. Het gaat om het gevoel dat ik heb en of ik de energie heb om nog vier jaar door te gaan. Het zijn veertig fractievergaderingen en veertig raadsvergaderingen. Wil ik die tijd nog investeren? De pijnpunten liggen ook niet op de inhoud; eerder op de toon. Het geluid dat ze vermoedelijk willen laten horen, is niet mijn geluid. Ik miste de vonk. Voor mijn eigen gemoedstoestand is het dan beter om het vanaf dag 1 zonder mij te doen. En niet op dag 2 of later. Persoonlijk is het een bittere pil, maar ik wil de nieuwe fractie de volle ruimte geven.’’

Nummer 2 Astrid Coene laat weten teleurgesteld te zijn. ,,Ik heb acht jaar met Arjan in de raad gezeten en we hebben lief en leed gedeeld. Ik baal ervan. Alle afspraken moesten nog gemaakt worden, dus dat is het niet. Arjan heeft aan het gesprek conclusies bepaalde verbonden, wat niet had gehoeven.’’

Jos van Houten, de nummer 6 op de CDA-lijst is de eerst aangewezene om de plek van Bakx in te nemen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.