LUMC-artsen houden live spreekuur over darmkanker via sociale media

Iedereen tussen de 55 en 75 jaar krijgt eens in de twee jaar een bevolkingsonderzoek voor de opsporing van vroege darmkanker.© archieffoto anp

Marieta Kroft
Leiden

Chirurg Koen Peeters en maag-, darm- en leverarts Jurjen Boonstra van het LUMC beantwoorden dinsdag 22 maart om 12.00 uur vragen over darmkanker. Dit gebeurt in een live spreekuur op Facebook en Instagram.

In deze internationale darmkankermaand willen de artsen extra aandacht vestigen op darmkanker. Sinds de introductie van het bevolkingsonderzoek in 2014 worden steeds vaker vroege vormen van darmkanker opgespoord.

Een darmoperatie is nog altijd een belangrijk onderdeel van de behandeling tegen darmkanker. Nadelen van een darmoperatie is dat het herstel, zeker bij oudere en kwetsbare patiënten, veel tijd vergt. Soms treden er complicaties op, zoals lekkage van de nieuw gemaakte darmverbinding. In dat geval moeten patiënten weer een keer worden geopereerd en krijgen zij mogelijk een stoma.

Het LUMC onderzoekt daarom met een Europees netwerk of, en zo ja wanneer je kan besluiten of een operatie echt nodig is. Soms is radiotherapie en chemotherapie voldoende om van de kanker af te komen. Door nieuwe technieken kan de MDL-arts vaker dan voorheen vroege vormen van darmkanker herkennen en verwijderen.

Deelnemen aan het live spreekuur kan door het LUMC te volgen op Facebook of Instagram.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.