Publiekstrekker jadevine na drie jaar weer in bloei in Leidse Hortus botanicus

De jadevine heeft een spectaculaier kleur, die het midden houdt tussen blauw en groen.© Foto Hortus botanicus Leiden

De plant, een wingerd uit de Filipijnen, maakt lange trossen.© Foto Hortus botanicus Leiden

Vleermuizen bestuiven de plant, maar omdat zij navigeren op sonar, maakte de kleur voor hen waarschijnlijk geen verschil.© Foto Hortus botanicus Leiden

De jadevine groeit in de Tropische Kas van de Hortus botanicus.© Foto Hortus botanicus Leiden

1 / 4
Wilfred Simons
Leiden

Met zijn spectaculaire kleur, die het midden houdt tussen blauw en groen, is de jadevine (Strongylodon macrobotrys) een grote publiekstrekker in de Leidse Hortus botanicus. De tropische wingerd heeft voor het eerst in drie jaar meerdere trossen. Deze week kwam de eerste in bloei.

De jadevine is een klim-en slingerplant uit de Filipijnen, die in het wild bijna is uitgestorven. Volgens een woordvoerder van de Hortus zijn er geen andere planten bekend met een vergelijkbare blauwgroene kleur. Ongetwijfeld heeft de plant hier evolutionair voordeel van, maar wat dat kan zijn, is onbekend. In de jungle bezoeken vleermuizen de planten en dragen zo bij aan de bestuiving, maar vleermuizen zijn, voor zover bekend, ongevoelig voor de kleur.

De plant is te vinden op de eerste verdieping van de Tropische Kas. Door een snoeibeurt in 2019 bleven meerdere bloemtrossen de afgelopen drie jaar uit. In 2020 bloeide er slechts één tros. Het exemplaar in de kas van de Hortus is in 1996 uit zaad opgekweekt door voormalig kaschef Art Vogel (1949-2020). Hij kreeg het zaad van een relatie, die het had verzameld bij Mount Makiling op het eiland Luzon.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.