Twee ’Stolpersteine’ voor de Leidse Universiteitsbibliotheek

Op verschillende plaatsen in de Leidse regio zijn al Stolpersteine geplaatst, zoals bijvoorbeeld in de Van Mandersloostraat in het centrum van Alphen aan den Rijn.© Archieffoto Taco van der Eb

Wilfred Simons

Op de stoep voor de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit Leiden aan de Witte Singel komen twee ’Stolpersteine’. De plaatsing is vrijdagmorgen, en gebeurt in aanwezigheid van burgemeester Lenferink, vertegenwoordigers van de stichting Herdenking Jodenvervolging Leiden en rabbijn Marianne van Praag van de Liberaal Joodse Gemeente Den Haag.

Op de plek waar nu de Universiteitsbibliotheek staat, waren tijdens de Tweede Wereldorlog huizen. In één daarvan woonde de familie Cosman. Arnold Cosman ’vluchtte in de dood’ aan het begin van de oorlog, zoals de stichting Herdenking Jodenvervolging Leiden dat noemt. In 1944 is de moeder van Arnold in de buurt van Auschwitz vermoord. De twee handgemaakte, en van een messing plaatje voorziende Stolpersteine (letterlijk ’struikelstenen’) herinneren aan hun woonadres.

De komende jaren krijgt Leiden Stolpersteine voor ongeveer 200 tot 250 Joodse Leidenaars die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. De stichting wil ’buurt voor buurt’ stenen plaatsen op de plekken waar zij hebben gewoond. Telkens vindt daarbij een kleine ceremonie plaats, waarbij de stichting, indien mogelijk, nabestaanden, buurtbewoners en organisaties uit de omgeving wil betrekken.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.