Topambtenaar Siebe Riedstra is in Oegstgeest de verkenner voor een coalitie

Topambtenaar Siebe Riedstra zal Oegstgeest adviseren over een nieuwe bestuurscultuur.© Archieffoto Hielco Kuipers

Anne de Vries
Oegstgeest

Progressief Oegstgeest is na de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week de grootste partij in Oegstgeest met vijf zetels. De fractie heeft topambtenaar Siebe Riedstra gevraagd de opties voor een coalitie te verkennen.

Riedstra bekleedde van 2009 tot 2020 de functie van secretaris-generaal op meerdere ministeries: Justitie en Veiligheid, Infrastructuur en Milieu en Verkeer en Waterstaat. In 2015 werd hij naar Justitie en Veiligheid gehaald om te zorgen voor een ’cultuurverandering’ na het vertrek van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven door de ’bonnetjesaffaire’.

Tijdens het vertrek van Riedstra bij het ministerie in 2020 waren er onder leiding van minister Ferd Grapperhaus nog steeds problemen, volgens Riedstra door het lekken van informatie.

De ervaring van de topambtenaar sluit aan bij de eerste aandachtspunten van PrO. De partij spreekt in haar persbericht over de mogelijkheden voor een ’stabiele en vruchtbare samenwerking’ en een ’nieuw, stabiel bestuur’. De fractie legt de nadruk op stabiliteit na een veelbewogen bestuursperiode met de VVD en het CDA, waarbij een van de eigen wethouders aftrad om even later weer aan te treden.

PrO legt voor de aanvang van de komende vier jaar ook veel nadruk op ’vertrouwen’, zowel in de raad als onder de inwoners. Eerder dit jaar bleek na een inwonersenquête dat de inwoners van Oegstgeest bijzonder weinig vertrouwen hebben in hun lokale bestuur. Daar lijkt ook meteen de grootste taak voor Riedstra te liggen. Hij zal volgens PrO adviseren hoe de raad in de nieuwe samenstelling kan samenwerken ’binnen een nieuwe bestuurscultuur’.

Volgende week verwacht Riedstra een eerste verslag uit te brengen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.