Villawijk Burggooi in Alphen wordt geteisterd door auto-inbraakgolf: ’Kijk even naar buiten alstublieft’

Tim Engelbart
Alphen aan den Rijn

De afgelopen twee weken hebben er maar liefst zeven autoinbraken plaatsgevonden in de luxueuze buurt Burggooi in Alphen aan den Rijn. De politie roept inwoners op om alert te zijn en te helpen met het voorkomen van de misdaden.

De inbraken vonden plaats op 10, 17 en 19 maart. Dat zegt Ton Tijsen, de wijkagent van Kerk en Zanen. „Diefstal van airbags en navigatiesystemen”, specificeert hij de autokraken.

Daarom doen de inwoners van de buurt er de komende tijd wijs aan op hun hoede zijn, raadt hij aan. „Hoort u iets ongewoons in de nacht? Kijk even naar buiten, alstublieft. Leg geen autosleutels bij de voordeur, maar verder weg of in een metalen bak.”

Het gericht plaatsen van camera’s helpt, maar ook bij daglicht kan waakzaam zijn lonen, denkt Tijsen. „Ziet u overdag lieden met veel interesse voor auto’s op de oprit, meld dit direct.”

Ondanks dat de inbraken in voertuigen de afgelopen tijd zijn toegenomen, is het openbreken van auto’s al langer een probleem in de wijk, waar een gemiddeld huis tussen de 700.000 en 1,1 miljoen euro kost. Veel inwoners accepteren dat als een noodzakelijk onderdeel van wonen in een buurt waar de inkomens hoog genoeg zijn voor dure auto’s. „Dat ligt aan de auto, niet aan de wijk”, aldus een bewoner van Burggooi afgelopen september tegenover Leidsch Dagblad/AlphenCC. „Auto-inbraken gebeuren overal.”

Lees ook: De beloofde stilte is er gekomen in Alphens villapark De Kloostertuinen. Maar misschien is dat nu wel net iets té geslaagd: ’Ik mis hier een koffietentje’

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.