Gratis plantjes bij NK Tegelwippen in Bollenstreek

De wethouders van de vijf deelnemende bollengemeenten steken alvast de spa in de grond.© foto gemeente

Sjaak Smakman
Bollenstreek

Het Nk Tegelwippen is weer begonnen. Vanaf deze week kunnen de inwoners van Lisse, Hillegom, Teylingen, Noordwijk en Katwijk bij de milieustraten van hun gemeente tegels inleveren om hun tuinen groener te maken. In het weekeinde van 1 en 2 april kunnen er in ruil voor tegels bovendien gratis plantjes worden gehaald bij een aantal tuincentra.

Vorig jaar werden er landelijk zo’n anderhalf miljoen tegels gewipt tijdens het NK Tegelwippen. Vorig jaar deden maar vier van de vijf gemeente mee en werd Hillegom kampioen van de Bollenstreek, dit jaar doet ook Katwijk mee. In de Bollenstreek stak Hillegom de overige gemeenten de loef af en kreeg het de Gouden Tegel. Iedereen kan zijn of haar verwijderde tegels aanmelden via de speciale website www.nk-tegelwippen.nl. Deze tegels tellen op bij de ’tegelstand’ van de gemeente. De actie loopt tot 31 oktober 2021.

Vergroening van tuinen is hard nodig, want de leefomgeving versteent in hoog tempo. Ook in de gemeente in de Duin- en Bollenstreek ligt de verstening ver boven de 55 procent, met een enkele uitschieter rond de 70 procent. Door de klimaatverandering krijgt Nederland steeds vaker te maken met hevige regenbuien, maar ook met extreme hitte. Vergroening zorgt dat water makkelijk weg kan lopen, maar groen zorgt ook voor koelte bij hitte. Verder is meer groen van levensbelang voor de biodiversiteit.

Tegels inleveren kan bij de milieustraten van de gemeenten. Onderling verschillen de maximale hoeveelheden tegels wel: in Lisse en Teylingen is dat een kubieke meter, in Hillegom twee vierkante meter en in Katwijk en Noordwijk kunnen inwoners op 9 en 16 april maximaal vijftien tegels inleveren bij de milieustraat op de Taanderstraat.

In het weekeinde van 1 en 2 april doen zes tuincentra mee aan de actie ’tegels eruit, plantjes erin’. Bij De Uiver in Katwijk, De Mooij en Florajoy in Rijnsburg, De Mooij in Lisse, Tuinextra in Noordwijk en De Oosteinde in Hillegom kunnen inwoners dan minimaal twee en maximaal tien tegels inleveren in ruil voor gratis tuinplanten. Daarbij geldt wel het motto ’op = op’.

Komende maanden zullen de gemeenten in samenwerking met De Groene Uitdaging weer veel aandacht besteden aan het vergroenen van tuinen. Meer informatie via www.degroeneuitdaging.nl/alletuinengroen. Op www.degroeneuitdaging.nl/nktegelwippen staat ook alle informatie over het inleveren van gewipte tegels.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.