Janssenvaccin geeft na lange tijd nog sterke immuunreactie, blijkt uit Amerikaans onderzoek

De aanvankelijke immuunrespons van het Janssenvaccin is lager dan dat van mRNA-vaccins, maar de weerstand na zes maanden is veel hoger.© Archieffoto ANP/Sander de Koning

Wilfred Simons
Leiden

De immuniteit die het Janssenvaccin bij gevaccineerden opwerkt, blijkt verrassend lang stand te houden. In dat opzicht, blijkt uit Amerikaans onderzoek, doet het Leidse vectorvaccin het na zes maanden beter dan de Pfizer- en Modernavaccins, die met mRNA-technieken zijn gemaakt.

Drie Amerikaanse onderzoekers probeerden te achterhalen hoe goed de coronavaccins zijn in het op peil houden van de afweer tegen het virus op de lange termijn. Ze schreven er een artikel over in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Network Open.

Hieruit blijkt dat de kracht van het Janssenvaccin is onderschat. De aanvankelijke immuunreactie is minder sterk dan die van mRNA-vaccins, maar het immuunsysteem, met name de T-cellen, blijft ook na lange tijd nog alert.

Tegen nieuwsnetwerk CNN zei viroloog Dan Barouch van het Center for Virology and Vaccine Research van het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston dat het Janssenvaccin waarschijnlijk een goede booster is voor mensen die eerder zijn ingeënt met een mRNA-vaccin.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.