Extra bijdrage van 880.000 euro voor jeugdzorg werpt schaduw over afscheidsraad Kaag en Braassem
Jeugdzorg.© foto ANP
Wat een gezellig avondje had moeten worden, het afscheid van de ’oude raad’, dreigt woensdag een scherp randje te krijgen in Kaag en Braassem. De VVD weigert namelijk zomaar in te stemmen met een agendapunt dat op het laatste moment aan de raadsvergadering is toegevoegd: het extra opzijleggen van 880.000 euro voor jeugdzorg.
Sterker nog, in de commissievergadering waarin het voorstel van B en W werd besproken, lieten de liberalen maandagavond weten extra informatie te verlangen. Onder meer over de vraag wie op welk moment wist dat er zulke overschrijdingen zaten aan te komen en waarom dat niet toen al met de raad was gedeeld. Want omdat bij jeugdzorg extra reserveringen ontbraken, moet de raad opnieuw de knip trekken.
Een raadsmeerderheid lijkt dat ook te willen doen, nu het onafhankelijke orgaan Rebel eind vorig jaar heeft vastgesteld dat dergelijke serieuze bedragen inderdaad nodig zijn om voor dit en volgend jaar goede jeugdzorg te krijgen in de gemeente. „Want daar moet het toch om draaien”, klonk links en rechts in de raadszaal.
Klapperen
Maar Peter van Van Dijk van de VVD staat er heel anders in: „Ik heb hier vanavond dingen gehoord waarvan mijn oren zijn gaan klapperen. Bijvoorbeeld dat er in december al een concept-rapport van Rebel lag waarover de toenmalige portefeuillehouder is ingelicht, het vervolgens tot onderhandelingen met GO voor de jeugd! kwam en de raad pas in maart is geïnformeerd. En daarna moesten we - omdat de nieuwe raad pas in mei bij elkaar zou kunnen komen en dingen anders mis zouden gaan lopen - binnen een week, anderhalve week samen komen. Dat had heel anders gekund als we eerder waren geïnformeerd.”
Ook vond hij dat wethouder Petra van der Wereld iets te makkelijk deed over het bijpassen: „Zo van: als we er in de begroting al een reservering voor hadden gemaakt, hadden we er niet eens voor naar de raad gehoeven. Terwijl ik denk dat wanneer bij voorbaat acht ton extra zou zijn gevraagd - twintig procent van het budget - we ook toen een gesprek met elkaar hadden gehad.”
Het argument dat het geld zonder problemen uit de algemene middelen kan worden gehaald - het is immers nog nergens aan gekoppeld - vond hij niet sterk: „We mogen de financiële ruimte in onze begroting nu dan wel hebben, maar als politiek hebben we ook andere ambities. En die worden flink beknot als we alle ruimte die er is al kwijt zijn voor de nieuwe raad is geïnstalleerd.”
Wethouder Petra van der Wereld, die de portefeuille sociaal domein in februari overnam van haar vertrekkende collega Floris Schoonderwoerd, gaf grif toe dat het ’echt anders had gemoeten’: „Het is inderdaad vervelend hoe het is gelopen. Maar ik heb niks anders gedaan dan het zo snel mogelijk naar u toe te brengen om duidelijkheid te geven.”
Van Dijk was er niet tevreden mee en eiste dat er in de raadsvergadering van woensdag een ’feitenrelaas’ ligt dat duidelijk maakt wie wanneer wat wist.