Nieuw Lisse opent collegeonderhandelingen met onderzoek naar raadsakkoord

Ed Olivier
Lisse

Nieuw Lisse, winnaar van de verkiezingen en nu ruimschoots de grootste partij in Lisse, maakt direct na de installatie van de nieuwe gemeenteraad volgende week een begin met de collegeonderhandelingen.

Duo-lijsttrekkers Jolanda Langeveld en Rob Veldhoven hebben de vijf andere partijen uitgenodigd voor een ’open, informeel overleg’. „Doel hiervan is de nieren te proeven, programma’s te verkennen en te peilen of er animo is voor een raadsakkoord”, aldus een verklaring van Nieuw Lisse. Daarin komen punten te staan waarover iedereen het eens is en bij iedereen ook vaart wil maken.

Het huidige college wordt naast Nieuw Lisse gevormd door CDA en D66. Deze partijen hebben bij de verkiezingen echter allebei twee zetels verloren. Op basis van de verkiezingsuitslag ligt samenwerking met de andere winnaar van de verkiezingen voor de hand: PvdA-GroenLinks, dat van één naar drie zetels ging. De vraag is of Nieuw Lisse en PvdA-GroenLinks hun programmatische verschillen kunnen overbruggen. Zo wil bijvoorbeeld Nieuw Lisse de harde voorwaarde van 30 procent sociale huurwoningen loslaten, terwijl PvdA-GroenLinks in haar verkiezingsprogramma juist pleit voor meer woningen in het goedkope prijssegment en een bouwplicht voor grondeigenaren. Overigens is die 30 procent inmiddels een harde eis van de provincie.

Nieuw Lisse heeft zes zetels in de nieuwe gemeenteraad. CDA, VVD en PvdA-GroenLinks hebben er drie. D66 en SGP-ChristenUnie komen uit op twee zetels. De fractievoorzitters van CDA en VVD, Frank Mélotte en Wim Slootbeek staan door de officiële verkiezingsuitslag intussen definitief buitenspel. Mélotte (CDA) is met voorkeurstemmen ingehaald door Jeannette Loos en Gerrit Meiland, Wim Slootbeek (VVD) staat zijn plek in de gemeenteraad af aan nieuwkomer Lisanne Horstmann, die haar raadszetel heeft aanvaard. Bij PvdA-GroenLinks is PvdA’er Loes Dockheer met voorkeurstemmen in de nieuwe raad gekozen. Daarmee telt de nieuwe fractie straks twee PvdA’ers en een GroenLinkser.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.